Ispis
Hitovi: 2986
U medijima se već duže vrijeme pojavljuju kalkulacije da bi Nacionalni park Plitvička jezera mogao nestati s UNESCO-ve liste. Nacionalni parkovi su u MOST-ovom ministarstvu Slavena Dobrovića. Je li u pitanju propust vezan uz prekomjernu gradnju ili nedovoljna briga, Hrvatska danas pitala je ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovru Kuščevića.
 
U tijeku je posjet predstavnika UNESCO komisije koji su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja? O čemu je riječ?
 
Od 17. do 19. siječnja 2017. godine, u sklopu posjeta UNESCO- komisije NP Plitvička jezera, na radnim sastancima sudjeluju i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a sve kako bismo na najbolji mogući način zaštitili taj prevrijedni prostor Nacionalnog parka Plitvička jezera.
Žao mi je da se u posljednjih nekoliko godina loše gospodari s Nacionalnim parkom bez kvalitetne strategije što je rezultiralo činjenicom da nisu uređeni najbitniji elementi upravljanja parkom poput vodoopskrbe, odvodnje, da nije izgrađen dovoljan broj pješačkih staza kojih je premalo, da se nije kontrolirao broj turista, zamijećen je i nedostatak edukacijskih projekata – sve navedeno rezultiralo je ovakvim stanjem.
 
(...)
 
Spominjao se i moratorij na gradnju?
 
Mi smo pravna država i moramo poštovati pravne popise Republike Hrvatske. Moratorij očito predlažu ljudi koji ne poznaju pravne propise jer to nije predviđeno niti jednim zakonom. Dok je na snazi Prostorni plan za svako područje Lijepe naše uredi su dužni izdavati akte za gradnju koji su u skladu s Prostornim planom pa tako i za Nacionalni park Plitvička jezera.
 
Stoji činjenica kako se Prostorni plan Nacionalnog parka  «Plitvička jezera»  mogao puno bolje napraviti i iz tog razloga i sudjelujemo na ovom dvodnevnom sastanku gdje će predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na čelu s državnom tajnicom Katicom Prpić i pomoćnikom ministra Igorom Čižmekom obilaziti Plitvička jezera te analizirati važeći plan.
 
Nakon završenog sastanka i donošenja zaključaka zatražit ćemo prijedloge Uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera i resornog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, UNESCO-a i drugoj javnih pravnih tijela te ako bude potrebno pokrenuti izmjenu Prostornog plana Nacionalnog parka  «Plitvička jezera».
 
No napominjem da svi naši napori kao ni moguće izmjene Prostornog plana neće promijeniti  činjenicu da se Nacionalnim parkom Plitvička jezera loše upravlja te smatram kako je tu potrebno uvesti nužne i korjenite promjene, zaključuje ministar Kuščević.
 
(...)
 
VIŠE...
 
 
Foto: saborsko.net