Zgrada lugarnice Čorkova uvala nalazi se na Listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a izgrađena je 1954. godine prema projektu kultnog hrvatskog arhitekta Ivana Vitića. U sklopu energetske obnove zgrade lugarnice planira se u arhitektonsko građevinskom dijelu rekonstruirati kompletna ovojnica grijanog prostora zgrade na razinu toplinske izolacije energetskog razreda A (Q“H, nd<25 kWh/m2a) s ciljem transformacije zgrade u zgradu gotovo nulte potrošnje energije.
 
Zgrada lugarnice nalazi se na području na kojem ne postoji infrastruktura te će se potrebe za energijom u cijelosti koristiti iz obnovljivih izora energije. Električna energija će se tako dobivati iz sunčeve energije putem instaliranih fotonaponskih panela sa pripadajućim akumulatorskim spremnicima, planirana je izvedba spremnika kišnice za potrebe tehnološke vode dok će sustav grijanja i pripreme potrošne tople vode koristiti biomasu (sječka) kao energent.

Planirana namjena građevine je istraživački centar s pripadnim smještajnim kapacitetima znanstvenika, potom prezentacijski centar s manjom prezentacijskom dvoranom te smještajnim kapacitetom.
 
Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna HRK. Zatvaranje financijske konstrukcije za provedbu navedenih projekata ostvariti će se povlačenjem sredstava iz strukturnih fondova, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima. 
 

 

Rubni dio prašume Čorkova uvala 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Darko 2018-10-22 13:36
Ivane, hoce li ova lugarnica imati kakvu ulogu.
#2 Ivan 2018-10-22 15:10
Planirana namjena građevine je istraživački centar s pripadnim smještajnim kapacitetima znanstvenika, potom prezentacijski centar s manjom prezentacijskom dvoranom te smještajnim kapacitetom.
#3 Darko 2018-10-22 17:39
Znaci da ce biti i nekih radnih mjesta. Hoce li biti mjesta za nase ljude ili ce opet izvisiti kao bezbroj puta do sada
#4 Ivan 2018-10-22 18:12
Po ovome što su naveli bit će potreban određeni broj radnika, najlogičnija je opcija da to bude netko iz Saborskog, tim više što je to u našoj Općini.

You have no rights to post comments