Danas je u Slunju i okolici dan koji se ne može zaboraviti. On simbolizira silnu patnju, suze, znoj, ubijanja, razaranje kuća i crkava, progon hrvatskog stanovništva sa svojih ognjišta pred 27 godina. U 10 sati oglasila se sirena i crkvena zvona. Ovo je poziv žiteljima Grada Slunja da ne zaborave žrtve. U parku se okupio narod, branitelji, prijatelji…Počelo je polaganje vijenaca pred spomenik. Prvi su položili roditelji ili članovi obitelji poginulih, zatim izaslanici predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović g. Ivan Krupec, izaslanik premijera ministar branitelja Tomo Medved, župan karlovački g. Damir Jelić, gradonačelnik Jure Katić, predstavnici braniteljskih udruga, vojske i policije, političkih stranaka. Posebno je bio drag vijenac koji su položili mladi. Kratku molitvu za poginule predvodio je župnik Mile Pecić i vojni kapelan vlč. Milenko Majić. Krenula je kolona sjećanja kroz Slunj prema Trgu Zrinskih Frankopana. Ovdje su poginula trojica mještana kao pričuvni policajci 1991. Pred spomen ploču stavili su vijenac predstavnici policije. Slijedila je misa u župnoj crkvi koju je predvodio  biskup u miru mons. Mile Bogović a pridružili su se župnik Mile Pecić, vlč. Stanko Smiljanić, vlč. Šimo Božić, vlč. Milenko Majić  i uskoro đakon Josip Tomljanović. Biskup je govorio o njegovanju memorije o poginulima-mučenicima. Spomenik oko kojeg se okupljamo je Kristov križ odnosno oltar na kojem se posadašnjuje Kristova žrtva ljubavi. Onaj tko je zauzet samim sobom i ne prepoznaje žrtve koje su braća prinijeli i prinose, nije na putu rasta. Takav je zatvoren u svoj egoizam. Crkva je molila i pjevala. Ovo je vrhunac današnjeg događanja u Slunju…
 
 
 
Nakon mise slijedila je tribina.  Prikazan je dokumentarni film Vlade Butine “104 sumraka” koji nas potresnim scenama vraća u 1991. godinu. Slika i ton, scene ranjavanja, bombardiranja, dječjeg straha, pogibije…U naselju Grabovac (Rakovica) najmlađa je žrtva strašnog rata: mali Ivan kojemu je bilo samo tri mjeseca. On je jedno od 402 djece poginule u agresiji na Hrvatsku. Čovjek ostaje nijem nakon gledanja filma. Troje srednjoškolaca izrecitirali su Goranovu pjesmu o slobodi u koju su unijeli mladenački zanos, slunjska klapa “Slunjanke” otpjevale su zvonkim glasovima na početku državnu himnu i jednu pjesmu. Pjesma nas je držala i u teškim vremenima.
 
 
Ovdje su se obratili prisutnima izaslanik predsjednice Ivan Krupec, ministar branitelja Tomo Medved emotivnim je riječima progovorio, zatim govorio gradonačelnik Karlovca g. Damir Mandić. Među prisutnima bila je i supruga legendarnog heroja Ante Vlašića iz Bihaća sa sinom.
 
 
Policajac Slavko uzeo je aparat župniku Mili Peciću i snimio ga uz komentar “da i on treba biti negdje na slici”

Komentari  

#1 Matan 2018-11-18 13:29
Slunjani su bili na komemoraciji u Saborskom 12. studenoga, a na ovim slikama ne vidim nikoga iz Saborskog, posebno mislim na općinske čelnike. 1991. Slunj nam je bio jedini izlaz za civile i ranjenike, tamo su naše ranjene spremili za daljni transport u Bihać, a civile dočekali i osigurali im prijevoz za izvlačenje iz tada također okruženog Slunja prema Bosni, koji je i sam bio pred padom.
SRAMOTA!

You have no rights to post comments