Jedan od ključnih razloga za moju smjenu s mjesta ravnatelja NP Plitvička jezera (prije godinu dana) bilo je izravno potpisivanje ugovora o sustavnim hidrodinamičkim istraživanjima jezerskog sustava Plitvičkih jezera, sa tri fakulteta u RH koji se bave hidrološkim, hidrogeološkim i oceanografskim istraživanjima. To je pionirski projekt u Hrvatskoj čiji bi rezultati nakon čeverogodišnjeg istraživanja trebai biti poznavanje i detaljno praćenje otjecanja sustava (hidrodinamike) kroz matematičko modeliranje, uspostava praćenja transporta čestica, te predikcija stanja vodnog sustava uslijed klimatskih promjena kroz naredno stoljeće. Da bi se posljednje moglo pratiti trebalo je uspostaviti i fino praćenje meteoroloških i klimatoloških varijabli. Na projetku bi trebale biti primijenjene najmodernije metode od okviru čega je i NP trebao sudjelovati u izradi detaljnog digitalnog modela dna jezera za što je nabavio vrlo sofisticiranu batimetrijsku sondu.
Zašto pionirski?
Zato što se hrvatsko prirodoslovlje u sojoj bogatoj povijesti nikada nije sustavno bavilo problemima limnologije (znanosti o jezerima, naročito ne u krškim područjima. Obzirom da se radi o vrlo skupim fundamentalim prirodoslovnim istraživanjima bilo je iluzorno očekivati od državnih institucija bilo kakvo sufinanciranje, osim toga samo po sebi je bilo razumljivo da NP Plitvička jezera budu ta koja će u potpunosti finacirati takav projekt i dati svoj doprinos fundamentalnim prirodoslovnim istraživanjima i Hrvatskoj. Zahvlajujući pokretanju projekta na Geofizičkom zavodu PMFa osnovana je katedra za limnologiju.
Mojom smjenom politika se i te kako potrudila u pokušaju razvrgavanja ugovora (kao možebitnog krimena) bez da je pokušala sagledati važnost projekta, srećom nije uspjela. Projekt se, doduše otežano, ipak nastavlja. Konačno, najvažnija zadaća NPa je briga o zaštićenoj prirodi. Da bi se učinkovito brinuli nužno je upoznate sve elemente i prirodne procese. A da bi se dobila objektivna slika nužno je provesti sustava znanstvena istraživanja.
 
Ovo pišem jer se radi o jednoj kapi u moru eklatantanih primjera najdubljeg nerazumijevanja važnosti znanosti za društvo i gotovo arogantanog stava prema temeljnim vrijednostima o čemu upravo u članku i govori prof. dr. Silobrčić.
 
Neprepoznatljivi slapovi Milke Trnine - prošle zime se u ovom slapištu odvalila sedrena barijera 
 
 
KOSTELČEVA ŠPILJA je također pretrpjela štetu, vjerovali ili ne iznad nje prolazi cesta kojom su proteklih godina prolazili teški kamioni i građevinski strojevi prilikom izgradnje apartmana u Plitvica Selu. Od vibracija se odlomio jedan oveći stalagnit.

Komentari  

#1 Ivan 06-12-2018 15:32
Bože sačuvaj da bi političari pustili struku da radi svoj posao. Anđelko Novosel je bio prvi prirodoslovac na čelu NP Plitvička jezera od njegovog osnutka. Profesor je geologije i zemljopisa s diplomom zagrebačkog Prirodoslovno matematičkog fakulteta.

Dodaj komentar

Security code
Osvježi