Ni u župnim knjigama nema suglasja, što je ispravno pa tako su se kroz 19. stoljeće naizmjenično  koriszile 4 varijante imena našeg sela: Saborsko, Saborski, Zaborski, Zaborsko. 

Na zemljištu Dabra posjede je držalo dabransko pleme, a do njih prema Vrhovini pleme Zagorci. O tom se nalazi bilješka iz 1515. u brevijaru iz 1486 što ju je načinio neki pop Stipan (A to pisah ja pop Stipan... budući z bratjom mojom Mikulom Berčićem i Ivanom Tomšićem, a ti od plemena Dabran i Zagorac. Marko Šarić

Toponomička prezimena Drežničanin, Dubovčanin, Kastavac, Novogradac i Zagorac pokazuju da su njihovi nosioci bili sa susjednoga ili bližega zemljišta (Zagorac iz sela Zagorja s one strane Kapele kod Saborskoga)." Stjepan Pavičić.

REČENICA: "Zagorac Tomšić iz sela Zagorja s one strane Kapele kod Saborskog" baca jedno novo svjetlo na moguće porijeko imena SABORSKO. Naime Stjepan Pavičić ovu knjigu piše 1962. očito ne znajući da kod Saborskog ne postoji selo Zagorje, zapravo otkriva ključ nastanka imena Saborsko, možda je to selo Zagorje s onu stranu Kapele, gledano od Dabra upravo Saborsko koje je tijekom povijesti moglo doživjeti promjene iz Zagorje u Zagorsko selo, a potom u Zaborsko selo, odnosno Zaborsko...? Imamo primjer Plaškog koji je iz Plasi postao Plaški.

1881. SABORSKO

   

1836. ZABORSKY   

 

Komentari  

#1 Batman 2019-01-16 18:20
Zanimljiva teorija o nastanku imena Saborsko. Možda je Pavičić mislio na Zagorje kod Modruša, pa se malo preračunao sa zemljopisom. Nije mi jasno di bi to pleme Zagorci između Dabra i Vrhovina trebalo biti, a da nisu Doljani jer su isto bili pleme. Nema baš mjesta za naseljavanje u tom šumskom prostoru Male Kapele.
#2 Ivan 2019-01-16 20:39
To je moja pretpostavka na osnovu dviju rečenica dvojice različitih autora, Toponim Vrhovina, ne mora značiti današnje Vrhovine:

Na zemljištu Dabra posjede je držalo dabransko pleme, a do njih prema Vrhovini pleme Zagorci. A to pisah ja pop Stipan... budući z bratjom mojom Mikulom Berčićem i Ivanom Tomšićem, a ti od plemena Dabran i Zagorac. (Marko Šarić)

"Zagorac iz sela Zagorja s one strane Kapele kod Saborskoga" (Stjepan Pavičić).

Kako god bilo skloniji sam vjerovati da je ime Saborsko (Zaborsko, Modruški urbar) nastalo od župa za borovima ili selo za gorom ili za borom, nego da je nastalo od "sabirati se". Saborčani su se "sabirali" kada su Saborsko ponovno naseljavali nakon turaka krajem 17. i početkom 18. st., a ime Zaborsko je postojalo prije Turaka što svjedoči i Modruški urbar s kraja 15. st.
#3 Ivan 2019-01-17 11:10
Velik dio gornje Like posjedovno je pripadao plemenu Mogogrovića. Njihovi su posjedi zauzimali osobito zapadni i srednji dio toga zemljišta, gdje su se nizali gotovo u neprekinutom nizu. Gornja Lika započinjala je odmah iza Novoga grada i Belaja (Bilaja) i južnoga dijela Divosela. U sjevernijoj česti nalazili su se glavni posjedi Mogorovića. Središte im je tu bio Ribnik, a u blizini toga mjesta nahodili su se Petrićevići, Vrhovina, Tugomerići, Bukovo, Ždralići,Teličani i Dugošani. Sve su to naselja pojedinih bratstava toga plemena koja su se po njima zvala.
Vrhovina je jamačno zauzimala područje današnjega južnoga dijela Divosela, a osobito sela Čitluka. Po svom položaju i obliku to zemljište najviše odgovara imenu. U selu su živjeli Mogorovići,koji su sačinjavali posebnu hižu, nazivanu Vrhovci ili Vrhovljani
https://www.scribd.com/doc/35921530/Stjepan-Pavicic-Seobe-i-naselja-u-Lici
#4 Ivan 2019-01-17 11:36
Lika u predtursko vrijeme je sasvim neka druga Lika, drugo je stanovništvo tamo živjelo i drugačije su se naselja zvala u 70% slučajeva.
Saborsko se u Modruškom urbaru 1486. spominje kao Zaborsko, nije isključeno da je ime sela doživjelo neke promene, prilikom prepisivanja u ranijem razdoblju npr. Zagorje (Zagorsko selo), Zaborsko selo, pa Zaborsko, dovoljno je krivo pročitati i upisati samo jedno slovo i dobijete sasvim nešto drugo, a Stjepan Pavičić u svojoj knjizi ZBORNIK ZA NARODNI ŽIVOT I OBIČAJE JUŽNIH SLAVENA - 1962. piše o vremenima i prije Modruškog urbara 13.,14, i 15 st.

You have no rights to post comments