Ispis
Hitovi: 1443

 

Ni u župnim knjigama nema suglasja, što je ispravno pa tako su se kroz 19. stoljeće naizmjenično  koriszile 4 varijante imena našeg sela: Saborsko, Saborski, Zaborski, Zaborsko. 

Na zemljištu Dabra posjede je držalo dabransko pleme, a do njih prema Vrhovini pleme Zagorci. O tom se nalazi bilješka iz 1515. u brevijaru iz 1486 što ju je načinio neki pop Stipan (A to pisah ja pop Stipan... budući z bratjom mojom Mikulom Berčićem i Ivanom Tomšićem, a ti od plemena Dabran i Zagorac. Marko Šarić

Toponomička prezimena Drežničanin, Dubovčanin, Kastavac, Novogradac i Zagorac pokazuju da su njihovi nosioci bili sa susjednoga ili bližega zemljišta (Zagorac iz sela Zagorja s one strane Kapele kod Saborskoga)." Stjepan Pavičić.

REČENICA: "Zagorac Tomšić iz sela Zagorja s one strane Kapele kod Saborskog" baca jedno novo svjetlo na moguće porijeko imena SABORSKO. Naime Stjepan Pavičić ovu knjigu piše 1962. očito ne znajući da kod Saborskog ne postoji selo Zagorje, zapravo otkriva ključ nastanka imena Saborsko, možda je to selo Zagorje s onu stranu Kapele, gledano od Dabra upravo Saborsko koje je tijekom povijesti moglo doživjeti promjene iz Zagorje u Zagorsko selo, a potom u Zaborsko selo, odnosno Zaborsko...? Imamo primjer Plaškog koji je iz Plasi postao Plaški.

1881. SABORSKO

   

1836. ZABORSKY