Danas NP Plitvička jezera slavi 70. rođendan. Ima li razloga za slavlje ili je puno više razloga za zabrinutost? Ima razloga za slavlje za one koji to gledaju kroz financije, jer broj posjetitelja iz godine u godinu raste. Broj posjetitelja se približio broju 2 milijuna godišnje, time se diči i novi ravnatelj, čitaj vlast. No gubitnik je priroda! O čemu se ovdje radi već i ptice na granama pjevaju, uostalom pogledajte nekoliko fotografija koje vam ovom prigodom donosimo. U ovih 70 godina postojanja NP Plitvička jezera se samo u zadnjih 7 godina u razdoblju od rujna 2011. kada je euforično obznanjeno da je Plitvice posjetio povijesni milijunti gost , pa do sezone 2018. kada Plitvice broje 1 700 000 posjetitelja. Prosječni godišnji porast je bio 100 000 posjetitelja, broj posjetitelja će i dalje rast jer se neprestalno grade novi smještajni kapaciteti. 

BAYERISCHES Rundfunk (BR), odnosno Bavarska televizija, prije nekoliko je dana emitirao zabrinjavajući prilog o ekološkoj ugrozi koja prijeti Plitvicama pod nazivom ''Smeće i smrad u prirodnom raju''. Prilog koji je originalno producirao Deutsche Welle je emitiran u BR-ovoj emisiji Euroblick, potpisuje ga novinar Veit-Ulrich Braun i sadrži uznemirujuće snimke zagađenja i prljavštine na Plitvicama.
 
U najavi priloga ističe se da su Plitvice ''jedno od najljepših prirodnih čuda na svijetu'', ali da oko dva milijuna posjetitelja godišnje predstavlja sve veću ugrozu za okoliš, naročito jer je kanalizacija loša. U prilogu govori i lokalni ekološki aktivist Ivica Jandrić, koji ističe da su divlja gradnja i loša kanalizacija na Plitvicama nekoć kristalno čistu vodu zagadile te da se ona više ne može piti niti se u njoj može kupati.
 
Novinari navode kako su Plitvice pod zaštitom UNESCO-a i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora poduzeti, a snimili su i odvratnu baruštinu u šumi u koju se zapravo izlijeva kanalizacija i koju lokalni mještani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom. U toj tamnoj baruštini vide se ostaci fekalija i plastične ambalaže, a drveće oko nje je umrlo. Ističe se da je kloaka trenutno relativno mala jer turistička sezona još nije na vrhuncu, no u njoj i oko nje se jasno vidi hrpa smeća, a osjeti se i nepodnošljiv smrad.
 
Taj smrad počinju osjećati i turisti koji odsjedaju u selu pa im njihovi domaćini lažu kako je to smrad od obližnje farme svinja. Iz smrdljive kloake otpadne vode kroz zemlju otiču u Plitvička jezera.
 
Njemački novinari upozoravaju da je apsurdno usred nacionalnog parka izgraditi luksuzno turističko odmaralište i to na lokaciji bez odgovarajuće mreže kanalizacije te uz pomoć sredstava Europske unije. U prilogu se vide i snimke ilegalnih crpilišta vode na Plitvicama, a na kraju se upozorava da nema još mnogo vremena kako bi se ovo čudo prirode spasilo.
 

 

Kamion pun materijala s gradilišta prelazi drveni mostić povrh Velikog slapa na kojem je ograničenje tereta 3 tone 

... i mikseri puni betona također prelaze preko drvenog mostića 

Najnoviji iskop snimljeno u 3. mj. 2019. 

foto: Kuselj - cesta za Čorkovu uvalu. Na početku je postavljen znak, a na Previji rampa, tako da je Čorkova uvala bolje zaštićena nego Veliki slap.

Na rubnim područjima NP Plitvička jezera na svim putevima koji vode u Park postavljeni su znakovi upozorenja - zabrana prolaska i rampe. Paradoks je da u najzaštićeniji dio Parka mogu ulaziti građevinski strojevi, kamioni, mikseri, šleperi, i sva ostala prijevozna sredstva ...

 

Kostelčeva špilja  

Slapovi Milke Trnine 

Apartmanizacija u Plitvica Selu 

 

 

Kroz ovakve, a i šire cijevi u okoliš se iz apartmana ispuštaju otpadne vode 

Jezero Kozjak 

Jedna od vrtača puna fekalija 

Na potoku Plitvica se već mogu vidjeti plastične vrećice koje dolaze iz Plitvica Sela

 

VIDEO: https://www.facebook.com/nikola.n.hodak/videos/pcb.2790153321010011/2790131011012242/?type=3&theater

 

Ekskluzivno donosimo dokumente o nadzoru gradnje na području NP Plitvička jezera koji svjedoče o nevjerojatnom kaosu i bezvlašću!

 

 

You have no rights to post comments