Slikovni rezultat za stepinčevo 2017Danas se crkva sjeća Bl. Alojzija Stepinca, čovjeka koji je u teškim vremenima bio  znak nade. Rođen je 8. svibnja 1898. godine. Nakon završene sjemenišne gimnazije kratko je pohađao Agronomski fakultet u Zagrebu jer se želio posvetiti gospodarstvu na očevu imanju. Doskora je od toga odustao, a bio ga je dohvatio i Prvi svjetski rat.
 
Njegovo djelovanje kao zagrebačkog nadbiskupa u srazu dviju zločinačkih ideologija, nacizma i komunizma, u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata bilo je u službi čovjeka. Napadali su ga jedni i drugi. Odupirao se kako i koliko je mogao. Nakon rata prosvjedovao je protiv ubijanja, nasilja, odmazdi i otimačine imovine od strane komunističke vlasti. Odbio je traženje Titovih vlasti da odvoji Katoličku crkvu u Hrvatskoj od Svete Stolice. Uhićen je 18. rujna 1946. te izveden pred Vrhovni sud pod optužbom za suradnju s okupatorom i kvislinškim vlastima, kao i zbog „pokrštavanja“ Srba.
Iako je obrana opovrgnula optužbe uz više pokušaja svjedočenja Srba i Židova u njegovu korist, proglašen je krivim i 11. listopada 1946. osuđen na 16 godina zatvora, 5 godina gubitka građanskih prava i zapljenu imovine. Nakon pritiska svjetske javnosti, vlasti su ga 1951. iz zatvora u Lepoglavi internirale u župni dvor u Krašiću.  Papa Pio XII. imenovao ga je 1952. kardinalom, ali nije otišao u Rim primiti ovu čast jer bi mu zabranili povratak. Preminuo je u Krašiću na današnji dan, 10. veljače 1960. Komunistička vlast je dopustila da se pogreb obavi 13. veljače 1960. u zagrebačkoj katedrali. Njegov grob odmah je postao mjestom hodočašća. Montiranu sudsku presudu poništio je Hrvatski sabor 1992. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici pred velikim mnoštvom vjernika. Blaženi Alojzije zaštitnik je Hrvatske, Zagreba, progonjenih ljudi, zatvorenika i bolesnika te mnogih naselja, učilišta, župa, crkava, kapela i ustanova u svijetu i diljem hrvatskih krajeva. Osim Krašića danas župa Ogulin II slavi Bl. Alojzija kao svoga zaštitnika.   

Komentari  

#1 Kapela 2017-02-10 21:12
Pokusali su neprijatelji i ubice Hrvatskog naroda preko tadasnjeg Kardinala da nam uniste nasu vjeru i Crkvu ,Ne nisu misliki da ce se nasa vjera bas preko Pokojnog Stepinca sa njegovom nasilnom smrcu trovanjem, samo jos vise ojacati u Hrvatskom narodu , Danas jos uvjek nam zele praviti podvale o Blazenom Stepincu sa svih strana i lazima ga ocrniti pa jos iz agresorske zemlje sire svoje lazi uz pomoc svojih satelita u Hrvatsko Pogledajmo samo novi spomenik Uzvisenom sto su izradili , i postavili prije nekoliko dana , ma lik uzvisenog Stepinca nije ni blizu istini , Znaci oni sto su izradili spomenik kao da su namjerno iskvarili onaj blagi lik naseg uzvisenog Stepinca,. Jos uvjek traje udbasko srbska propaganda po Hrvatskoj , Pokojni uzviseni Stepinac je naj svijetlija zvijzda Hrvatskog katolickog naroda pa tako ce ostati dok bude i jednog postenog Hrvata vjernika.
#2 Kapela 2017-02-10 22:27
Izgleda da se crveni nekrsti odkravili iz leda pa ponovo djele svoje srvene ocjene Haa Ma glavno da vi citate sto ja napisem istinu, bojite se istine,, naka stignut ce i vas Bozija pravda,Sto bi reka nas urednik, Uvjek se za dobrim Konjem prasina dise tako i za mojim komentarima.
#3 Ivan 2017-02-11 05:20
„Dok god … Kristova ljubav ne obasja srca naša, ludost je i pomisliti na bolje dane čovječanstva, ludost je vjerovati u boljega čovjeka.“ (bl. Alojzije Stepinac)
#4 Ivan 2017-02-11 21:25
Iz Beograda opet urliču, ministar Stier je nešto izjavio ali mlako i nedovoljno, ta bagra koristi svaki i najmanji događaj u Hrvatskoj da ga poistovjeti s fašizmom, a oni istovremeno rehabilitiraju svoje zločince i nikome ništa. Do kad će hrvatska služebena politika tolerirati ovakvo ponašanje komšija?
#5 Kapela 2017-02-11 21:41
Iz beogradske jazbine agresori ce urlikati sve dok se Hrvatska ne oslobodi njihovih sluga po Hrvatskoj a to su krivnja samo oni koji vladaju sa Hrvatskom a sluze njima i daju im povoda da laju, Zasto ne laju za Slovencima , Slovenci nemaju cetnicke manjine ni njihove stranke, Zna im se sto bi im bilo da laju kao po Hrvatskoj. Dovoljno je pogledati samo ovdje na komentare kako se javljaju sa svojim ocjenam pa nam je sve jasno.Previse imamo u Hrvatskoj njihovih sluga koji su slijepi uz zdrave Oci i gluhi uz zdrave Usi.
#6 Ivica 2017-02-12 20:50
Citat Tomo:
Iz beogradske jazbine agresori ce urlikati sve dok se Hrvatska ne oslobodi njihovih sluga po Hrvatskoj a to su krivnja samo oni koji vladaju sa Hrvatskom a sluze njima i daju im povoda da laju, Zasto ne laju za Slovencima , Slovenci nemaju cetnicke manjine ni njihove stranke, Zna im se sto bi im bilo da laju kao po Hrvatskoj. Dovoljno je pogledati samo ovdje na komentare kako se javljaju sa svojim ocjenam pa nam je sve jasno.Previse imamo u Hrvatskoj njihovih sluga koji su slijepi uz zdrave Oci i gluhi uz zdrave Usi.

Ovaj Tomin komentar mi se posebno sviđa!
#7 Kapela 2017-02-12 21:48
Ivica... Eto tko zna postivati istinu sto se napise , Dabome da je istina, Ako se obitelj svadja svaki dan Susjed im skida krov sa kuce, tako kaze stara poslovica a di je obitelj sukladna i slozna pa ni mrav nemoze napraviti stetu u kuci a tako je nasa Hrvatska razapeta vec stoljece od istih susjeda sa istocne strane, Krivi smo si sami u vecini Hrvatski narod zapravo oni izdaice sto nam kroje lose zakone a podobne za agresore.

You have no rights to post comments