Farizejizam današnjice jako je privlačan i primamljiv, a već na drugom koraku ubija u čovjeku ono što je ljudsko i briše ono što je Božje.

Današnja čitanja opet nam pred oči stavljaju temu molitve. Cijeli ovaj mjesec listopad označen je tom temom. Danas u prvom čitanju iz Knjige Sirahove dvije stvari posebno dolaze do izražaja. Na prvom mjestu, Gospodin je sudac, i ne gleda tko je tko. Bog želi tebe kada moliš da budeš onakav kakav jesi. Ne trebaš se pred Bogom pretvarati, glumiti ili sređivati se, nego jednostavno biti ono što jesi. A to je i najteže. Biti ono što jesi. Bog doista ne gleda tko je tko, nego gleda srce, dušu, djela ljubavi. Biti ono što jesi preduvjet je kvalitetnoj i autentičnoj molitvi.
Drugo što je važno: Molitva poniznog prodire kroz oblake. BIti ponizan, skroman, prihvatiti sebe, Takav biti i tako moliti. Ako možemo reći da Bog ima neku slabost: jest poniznost čovjekova, e na to Bog uvijek daje odgovor. On to sluša. A tko je ponizan još i konstantan u molitvi. Stoga, zapamti da je važno biti ono što jesi, te ponizno moliti i biti ustrajan.

EVANĐELJE - nam nudi dva primjera molitve. Farizejski stil - stil koj je pun sebe. Farizeiji su oni koji vole sebe više nego išta drugo na ovom svijetu. Vole se hvaliti, vole prva mjesta u sinagogama, vole biti pozdravljeni, primijećeni, vole da ih drugi pozdravljaju a oni sami druge ponižavaju. Stoga i molitva je u tom duhu - Bože hvala ti što nisam kao drugi... Molim, postim.. obavljam sve što treba. Molitva nije informiranje Boga o tome što ja radim, Bog to jako dobro vidi. Molitva nije govoriti o drugima a sebe isticati, nije hvaljenje sebe i svojih djela. Farizejeva molitva je puna sebeljublja, ja, ja i opet ja. Hvali sebe, ponižava druge a Boga informira o svemu tome. Sadržaj molitve je on sam.


IMAMO I CARINIKA, drugi stil molitve - koji je skroman, izdaleka se Bogu obraća, pogled mu je prema zemlji upućen, ne može ni pogled dignuti prema nebu i još pri tome se udara u prsa.
Bože milostiv budi meni grešniku. Što iskrena poniznost čini?
Ne ponižava te nego te još više u Božjim očima uzvisuje. Na nama je, da molimo poput carinika, priznajući da nam je Bog potreban. Ne dozvolimo da nas farizejizam današnjega vremena odvuče i udalji o Boga, bližnjih i nas samih. Molimo ponizno i uporno. Bog koji je pun milosti uslišat će naše molitve.
Neka je svima blagoslovljen ovaj tjedan koji je pred nama, posebno sveti dani Svih Svetih i Dušni dan...
Don Goran Antunović

Župa sv. Ane Plaški

 

Rijetko vidjeno danas u Hrvatskoj... ali prekrasno, tri pastira u jednoj opcini: Saša Kremić Pravoslavni Paroh, Dražen Ogrizović Baptisticki Pastor i moja malenkost.

Don Goran Antunović

Komentari  

#1 Ivan 2019-10-28 06:02
Ovo je po prvi put da je jedan svećenik, koji je do sada služio u našim župama Saborsko i Plaški, svoju propovijed, odnosno nedjeljnju poruku Evanjđelja objavio javno na društvenoj mreži Facebook na stranicama Župe Sveta Ana Plaški.
Bilo je kod nas izvrsnih svećenika i propovijednika u proteklom razdoblju i prava je šteta da ništa od toga nije ostalo zapisano, a još veća je šteta da te poruke nisu pročitali oni koji te nedjelje nisu bili na sv. misi.
Kroz dugi niz godina sam stekao dojam da većina svećenika zazire od medija. Jednom sam prilikom jednog mladog svećenika franjevca koji je kod nas držao sv. misu za Malu Gospu i održao nadahnutu propovijed, zamolio da njegovu propovijed objavim na ovim stranicama, on mi je odgovorio da svoje propovijedi nema praksu davati nikome....!?
Šteta, pomislio sam!

You have no rights to post comments