Dana 07.studenog 1991. godine u Poljanku, točnije u zaseoku Vukovići počinjen je ratni zločin nad hrvatskim civilima. Tog kobnog dana, dvije naoružane skupine srpskih terorista, pripadnika četničkih vojnih formacija i milicije tzv. Krajine ušle su u selo oko 12 sati. U svom krvavom pohodu iz kuća su izveli sve Hrvate koji su zatečeni u selu te ih strijeljali iz automatskih pušaka.

Na okrutan i kukavički način ubijeni su:

- Vjekoslav Vuković
- Nikola Vuković
- Dane Vuković
- Lucija Vuković
- Nikola Matovina
- Joso Matovina
- Milka Vuković 
- Dane Vuković
.

Zločin u selu Vukovići je jedini preživio šesnaestogodišnji Božo Vuković.

(Na slici lijevo je Jaga Matovina, rođ. Vuković supruga ovdje ubijenog Nikole Matovine i majka Jose Matovine, snimljena u Slunju dan nakon ovog pokolja)

Potom su na Poljanku po istom scenariju, uništiti sve što je hrvatsko, ubili Ivana i Nikolu Vukovića. Ivan i Nikola su pokopani na mjestu ubojstva, gdje su nađeni nakon Oluje. Tijela ubijenih u Vukovićima niti do danas nisu pronađena, a nitko od počinitelja ovog strašnog zločina nije odgovarao.

.

https://www.dnevno.hr

STARCA I NJEGOVOG SINA OBJESILI NA STABLO, INVALIDA UBILI BOMBOM: Masovni pokolj kod Korenice ostao je nekažnjen

Tek su prošle godine riječki policajci u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom dovršili istragu nad 76-godišnjem državljaninom Srbije kojeg se osumnjičili da je 1991. kao zapovjednik paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine počinio ratni zločin, ne spriječivši ubojstva 13 civila u mjestu Poljanak, kod Korenice.
Brutalan zločin nad svim zatečenim Hrvatima, a bilo ih je 13, dogodio se točno na današnji dan 1991. godine…

Skupina zamaskiranih četnika iz kuća je istjerala Ivana Vukovića (57), Nikolu Vukovića (53), Luciju Vuković (68), Danu Vukovića (80), Vjekoslava Vukovića (52), Danu Vukovića (74), Milku Vuković (65), Josipa Matovinu (51) i Nikolu Matovinu (79) te ih poredala na jednom dvorištu, a zatim strijeljali iz automatskih pušaka.
Brutalan zločin nad svim zatečenim Hrvatima, a bilo ih je 13, dogodio se točno na današnji dan 1991. godine…

Iz kuće nisu mogli izvući nepokretnog Nikolu Vukovića (65), no to zločince nije spriječilo u naumu da ga ubiju. Skrivena svjedokinja izjavila je kako se iz kuće nepokretnog Nikole začuo jauk, a potom je u prostoriju u kojoj je boravio bačena bomba što je istragom i utvrđeno.

Srpska paravojska je nakon toga selo opljačkala, a onda spalila…

Objesili sina i oca

Istraga je, također, pokazala da su pripadnici paravojnih postrojbi mjesec dana prije ove masovne likvidacije (8. listopada 1991.), ustrijelili tada 56-godišnjeg Tomu Vukovića ispred njegove kuće, dok su 24. listopada na stablo objesili 46-godišnjeg Milana Lončara i njegovog 83-godišnjeg oca Ivicu Lončara.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 04. srpnja 1994. osmorica optuženika (Boško Žujić, Boško Grbić, Vinko Grbić, Mićo Grbić, Vladimir Grbić, Slavko Grbić, Dane Rodić i Momčilo Grbić) su proglašeni krivima i svima im je dosuđeno po 15 godina zatvora.

Na žalost, suđeno im je u odsutnosti, no 2009. dopuštena je obnova postupka u kojem je zatraženo da se zbog nedostatka dokaza optužnica preinači u kazneno djelo oružane pobune, te da se prema okrivljenicima primjeni Zakon o općem oprostu.

 

Autor: Snježana Vučković
Četvrtak, 07. studeni 2019.

.

P.S.

Radi točnosti treba ispraviti jedan navod iz gornjeg teksta. Selo Poljanak se nalazi između Saborskog i Plitvičkih jezera, a ne kod Korenice kako piše u članku. (I. Matovina)

 

You have no rights to post comments