Na današnji dan 1995., bio je sprovod žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Saborskom, koji je predvodio nadbiskup Anton Tamarut. U župi Saborsko ubijeno je 37 nenaoružanih ljudi, od čega 19 žena. Najstarije žrtve rođene su 1895. Od Saborskog do susjednog Poljanka ubijeno je 7% stanovništva. Počivali u miru Božjem! Ivan Vuković

U srijedu, 15. studenoga u Saborskom je bio sprovod za kojeg se može reći da je najveći u povijesti ove župe. Saborčani raspršeni na razne strane zajedno s predstavnicima civilnih i crkvenih vlasti, hrvatske vojske i policije oprostili su se od 24 svoja mještana pobijena od srpskih pobunjenika u studenom 1991. godine, a čija su tijela pronađena 14 u masovnoj grobnici - ''Popov šanac'', 4 u masovnoj grobnici ''Borik'', te posmrtni ostaci 6 civila iz pojedinačnih grobnica.

Sprovodne obrede predvodio je mons. dr. Anton Tamarut, nadbiskup riječko-senjski zajedno sa svećenicima Ogulinskog dekanata. U ime Hrvatske vlade od pokojnika se oprostio dr. Ivica Kostović.

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2019-11-16 19:13
Po definiciji masovne grobnice u Saborskom su onda bile dvije; "Popov šanac" i "Borik",
Masovna grobnica je naziv za grobnicu u kojoj je pokopan veći broj mrtvih. Ujedinjene Nacije definiraju masovnu grobnicu kao grobnicu koja sadrži 3 ili više žrtava egzekucije.
#2 Tomo 2019-11-21 05:10
Jako mi je cudno da se ovih zrtava nisu sjetili komentetori pa barem izrazili Zahvalost poginuloj Braci i Sestram za nase Saborsko i Hrvatsku ,, Neka je vjecna slava i hvala svima koji su polozili svoje zivote za ovu Hrvatsku, a posebno zrtvam moga Saborskog, a onda poslije Oluje se dala abolicija krvnicima a poceja poslije Oluje progon nasih Heroja Branitelja , Neznam sto vise reci nego Pocivajte u miru Bozijem a neka vam Dragi Bog udjeli svoju milost ,,

You have no rights to post comments