Župe Saborsko i Plaški, kojima je župnik don Goran, posjetio je biskup Zdenko i kancelar preč. Mišel u petak 13. ožujka 2020. Za svoga cjelodnevnoga boravka biskup je stekao jedan cjelovitiji uvid stanje župe i župljana, a iz razgovora sa župnikom, vjernicima, članovima zauzetijih vjerničkih skupina, ravnateljem škole u Plaškom g. Vlatkom, te s načelnicima općina: u Saborskom s Markom, a u Plaškom s Perom. Također se pravi uvid u administrativno vođenje župe, potrebe duhovne i materijalne, pa i potrebe građevinskih zahvata. Biskup tom prilikom posjeti sve crkvene objekte i groblja gdje se sahranjuju župljani što je bilo moguće u Saborskom, a kao što znamo katolici nemaju mjesta za ukop u Plaškom. Osim nekolicine pokopanih u groblju "kod željezničke", većina je pokopana u groblju Josipdol, udaljenom 16 km, zatim u Ogulinu, a dosta pokojnika je sahranjeno u župama Bosne odakle su došli.
Biskup je izrazio svoje zadovoljstvo viđenim, a naročito zadovoljstvo i riječima hvale od strane vjernika, koje je susreo, sa župnikom don Goranom koji još nije ni punu godinu na dužnosti u ovim dvjema župama.
Vizitacije župa se redovito obavljaju jednom u pet godina. O stanju se sačinjava izvješće i arhivira na nekoliko mjesta, a po nalazima izvješća sačinjavaju se biskupijski, pa i župni, planovi djelovanja za naredni period.
Ovaj jednodnevni posjet uvijek završi s misom. U Plaškom je biskup predvodio i Križni put prije mise, a razmatranja su čitali kandidati za krizmu pod budnim okom vjeroučitelja Ivice koji ih je pripremio.
Na misi je kroz propovijed uputio svoju pastirsku poruku o "lukavosti grijeha, o našim umišljenim opravdanjima da bi počinili što je zlo ili grijeh, te kako se grijeh uvijek na neki način vraća njegovom počinitelju. Primjer za to je današnje prvo čitanje kada su Jakovljevi sinovi pretukli i prodali za roblje u Egipat svoga brata Josipa koji je bio miljenik svoga, pa čak i previše favoriziran.Taj isti Jakov je kao mladić na prijevaru dobio blagoslov svoga oca Izaka za nasljedovanje loze umjesto prvorođenoga Ezava. No, Bog ne mrzi grješnika. I Jakova i braću koja su ga pretukli i prodali, Josip je spasio sigurne smrti od gladi primivši ih u Egipat. Pa, možda iz ovoga primjera dobro bi bilo naučiti da nije u redu nekoga favorizirati ili uzdizati naočigled i na štetu drugih" - poručio je biskup. Već se i spustio mrak po završetku mise. Ispred crkve biskup se još kratko podružio s okupljenima, a onda se uputio u sjedište biskupije, u Gospić.
 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Darko 2020-03-14 18:51
Nisam znao da nema katolickog groblja u Plaškom.Koliki je problem da se napravi novo groblje.
#2 Darko 2020-03-14 18:52
Mislio sam da se napravilo groblje u zadnjoh 20 godina.
#3 Ivan 2020-03-14 19:24
Postoji ograđeno zemljište na izlasku iz Plaškog prema Ogulinu kod skretanja za Kunić s lijeve strane već 5-6 godina, predviđeno za katoličko groblje. Neznam di je zapelo?

You have no rights to post comments