Dan planeta Zemlja 22. travnja. Uobičajeno je bilo prošlih godina da ljubitelji prirode, ekolozi, planinari, učenici u školama i dr. upriliče neku akciju čišćenja ili predavanja o važnosti prirodnog sklada, o očuvanju okoliša, osobnom doprinosu i primjeru i sl. Ove godine je to izostalo u onim velikim razmjerima kada se to poprati TV kamerama i radijskim reportažama. Za sve je kriva epidemija koronavirusa. Ipak, u Plaškom, što god se o njemu pričalo, ima svjetlih primjera i pored sve nevolje. Prebacilo se ta priča o okolišu, nekako, na osobni doprinos ili grupni, što je za svaku pohvalu.


GRADINA: Jučer su župnik don Goran, zajedno s članovima obitelji Jurkić i Edijem, uhvatili se alata, ručnog i motornoga, popeli se do Gradine i do zemlje počistili cijelu površinu ispred središnje kule na Gradini. Inače se više nije moglo proći od
šiblja i trnja. Čak su napravili od posječenih grana i priručni stol za nešto odložiti. Gradina je često mjesto posjeta lokalnih šetača, ljubitelja prirode i starine, mira i tišine, pa čak i gurmana za jela s roštilja i ražnjića. Bravo za ekipu.

 

Druga akcija je tekla danas, tijekom prijepodneva na VRELU DRETULJE. Nakon što su ovih dana neodgovorni pojedinci porušili, ionako vremešan i klimav stol i klupu za sjedenje, te okolo nabacali praznih boca pive i drugog smeća, bračni par Preksavec, Marija i Željko, doveli su to mjesto u najbolji red. Željko je izrezao drva na mjeru za loženje i sve poslagao, kao da je kod kuće. Marija je punila vreću za smeće prikupljajući ono što su neodgovorni navukli i nabacali. Slike govore da je to sada puno ljepše mjesto. Inače na Vrelo rado navraćaju majke s malom djecom, stari i mladi. Zato mi nikako nije jasno kako onda te neodgovorne osobe mogu razbijati boce, rušiti, za sobom ostavljati staklo i plastiku i drugi otpad. Nadajmo se da će toga u budućnosti biti puno manje. Svima nam je lijepo doći kada je uredno, mir, tišina, jednostavno da “napunimo” baterije.


Danas popodne pokrenuta je, meni poznata, treća akcija. Moj mladi susjed David i ja krenuli smo da malo očistimo stazu na području Japage uz samu rijeku Dretulju. Također prelijepo mjesto za rekreaciju i opuštanje. Došli smo tamo, izvadili ručni i motorni alat, krenuli stazom i vidimo da nema što raditi! Akcija broj tri je obavljena prije. Netko je već posjekao grane koje su ometale normalno kretanje. Po rezovima na granama vidi se da je to bilo danas ili jučer. Što mi je preostalo? Prošao sam i još malo proširio na pojedinim mjestima, obradio neke visoke panjčiće i ogranke na boru koji su stršali. Eto, da smo i nas dva nešto učinili za ljepši okoliš. Nepoznatom čistaču staze hvala i neka se javi ako ovo pročita.


APEL: POŠTOVANI POSJETITELJI GRADINE MOLIM VAS NEMOJTE SE PENJATI PO ZIDOVIMA NA KULU. OSIM ŠTO JE OPASNO PO VAS, NA TAJ NAČIN SVOJOM TEŽINOM RASKLIMAVATE KAMENJE IZ KULE, A KOD DRUGOGA ILI TREĆEGA PENJANJA ISPAST ĆE PRVO MALI KAMENČIĆ, PA ONDA VEĆI, A ONDA CIJELI KOMAD ZIDA.

Tekst i foto: Josip Anušić

Komentari  

#1 Ivan 2020-04-23 08:59
Frankopanska kula na brdu Plaška glava, iz vremena Turaka. Zaboravu je oteo Josip Anušić rodom iz okolice Banja Luke.

You have no rights to post comments