Učitelji O.Š. u Saborskom 70-tih prošlog stoljeća. Prva s lijeva je Jele Matovina moja prva učiteljica koja me naučila prva slova i brojeve, naučila me pomalo i crtanju, nažalost više nije među nama. Druga je ...?, treći je Vukašin Vukelić i četvrta je ...?

 

U ovo vrijeme dok svijetom hara epidemija koronavirusa i dok isčekujemo bolja vremena, dok smo na fizičkoj distanci od drugih, više smo sami sa sobom. U takvim situacijama imamo više vremena razmišljati o svom životu i životu svojih najbližih. Ovakva situacija je vjerojatno potakla Josipa iz Zemuna, Silviu iz Njemačke i Nataliju iz Slavonije, da mi se jave ovih dana. Jedni su se interesirali za svoje korijene, a drugi su se javili zbog nostalgije za vremenom iz svog djetinjstva da mi se zahvale na slikama koje ih podsjećaju na ta vremena. Hvala im na javljanju, hvala im na slikama koje su mi poslali, hvala im na intersu za svoje korijene, jer su tim činom i meni "već posustalom" dali novi poticaj za dalje sa saborsko.net.

 

Učitelji O.Š. u Saborskom: Anka Ljuština Čikara, Vukašin Vukelić, Danica Vukelić, Aleksandar Radaković dir. OŠ, ...?, Mile Vuković i Milka Čubranić.

Učenici 3. razreda O.Š. Robert Domani Saborsko, 1970. godište

Treći red: Marko Špehar, Damir Krizmanić, Jure Matovina Anćinov, Jure Matovina Antin, Jure Krizmanić, Joso Conjar, Milan Galović, Goran Zagrović, Petar Grdić.

Drugi red: Marica Matovina, Ane Sabljak, učitelj Vukašin Vukelić, Marijana Sertić, Jelka Vuković, Ankica Sabljak, Bare i Jelena Sertić.

Pvi red: Suad ...?, Ivica Sertić, Željko Bićanić, Branko Šolaja, Darko Dumenčić, Ivica Tomšić.

S ove fotografije fali petoro: Damir Krizmanić je stradao tako što se na njega prevrnuo kamion na Kuselju 1980...? Darko Dumnečić je poginuo u Saborskom 12.11.1991. kao branitelj, Branko Šolaja umro, ...?,  Petar Grdić je umro od teške bolesti 2016. Jelka Vuković umrla od nagle bolesti 2019.

 Učiteljica Danica Vukelić s đacima

DVD Saborsko, sve poznata lica osim ovih u uniformi,...

Komentari  

#1 Maco 2020-04-29 18:30
Razred sa Vukasinom je moj razred generacija 1970 treci ratred. Prvi s lijeve str.Marko Spehar Belin,Damir Krizmanic nazalost pokojni,Jure Matovina Ancinov,Jure Matovina Antin'Jure Krizmanic Cokin,Joso Conjar Gunjin Milan Galovi'Goran Zagrovi,Petar Grdic Macanov,Bare i Jelena Sertic,Anka Sablja,Jelka Vukovic pokojna ,Marijana Sertic Mate Perina,Ankica Sabljak,Marica Maco Matovina Ujkanova,Ivica Tomsic Lojzin, Darko Dumencic Bokanov pokojni,Branko Solaja Zeljko Bicanic Ivica Sertic i Suad kojem ne sjecam prezimena isao je s nama jedno polugodiste u skolu.
#2 Ivan 2020-04-30 03:42
Hvala ti Maco, ja sam na slici prepoznao tebe i još dvoje,..
#3 Ivan 2020-05-01 16:57
Ove su me slike vratile unazad 35 godina. Kao jučer mi je u sjećanje ostala urezana nesreća u kojoj je poginuo Damir Krizmanić.

Taj dan je osvanuo s 30-tak cm snijega, ništa neobično. Đaci su čekali autobus za školu, autobus nije došao jer nije prošla ralica. Đacima nije teško palo taj dan ostati kod kuće. Damir je živio na Kuselju s maminim tetama, a mama je radila u Njemačkoj.

Preko puta je živio rođak Josip Krizmanić poznatiji po proizvodnji šimble i knjizi o Saborskom. Pošao je Josip u šetnju cestom i Damir je htio s njim kad već nije otišao u školu.
Išli su prema Sertić Poljani, kad su ušli u šumu, odmah iza Kuselja, iz suprotnog pravca je naišao kamion s prikolicom iz Drvara koji je vozio sječku (sječeno drvo) za tvornicu sulfatne celuloze i papira u Plaškom. Ulaskom u zavoj vozač je uhvatio malo kraja ceste koja je bila prekrivena snijegom, prikolica je zagazila u meko i prevrnula se baš po Damiru. Naravno spasa mu nije bilo da je tu na licu mjesta bila dizalica.

Koliko se samo stvari trebalo poklopiti da se, iz ničega, dogodi ovakva tragedija...? Još i danas se sjećam Damirovog pogreba.
#4 Maco 2020-05-02 08:25
Damir je poginuo 24.02.1984 sniga je toliko napadalo da narednih osam dana nismo isli u skolu. Cesta nije bila ociscena niti na dan sprovoda .
#5 Ivan 2020-05-02 09:08
Maco sad si mi osvježila pamćenje, sad se sjećam da sam išao kući iz Čazme gdje sam tada radio, mislim da je bio petak, pa sam već u autobusu u Ogulinu čuo da je poginuo jedan dečko iz Biljevine ili Kuselja, ...
A što se tiče sniga ne sićam se točno, ovo 30-tak cm sam procijenio uzimajući u obzir da autobus nije došao, a da nije bio prevelik da nesretni kamion nije mogao voziti prema Plaškom...?
#6 Maco 2020-05-02 09:23
Tocno ! Bio je Petak mi smo bili u skoli Damir je poginuo u popodnevnim satima preko vikenda i dalje snig je padao svaki dan .
#7 Ivan 2020-05-02 09:33
Da i onda ga je preko vikenda napadalo puno, mislim da se ni ja nisam mogao na vrijeme vratiti na posao u Čazmu...
#8 Maco 2020-05-02 10:40
Damir je bio vrlo dobar ucenik i odlicno dite , vesele naravi i uvjek nasmijan nazalost sudbina je prema njemu bila okrutna.

You have no rights to post comments