Na današnji dan 1995. godine u Jasenovcu je poginuo heroj Domovinskog rata Ivica Čaja. Kao zapovjednik bojne 125. domobranske pukovnije Novska među prvima je ušao u oslobođeni Jasenovac predvodeći svoje vojnike. Taj trenutak sreće i euforije zabilježila je i fotografija na kojoj se Čaja nalazi s voki-tokijem u ruci. Ipak, s druge obale rijeke Save iz Uštice, naselja koje je bilo okupirano, još je vrebao neprijatelj. Nekoliko minuta kasnije Ivica Čaja stradao je od snajperskog hica koji ga je pogodio pokraj pošte u Jasenovcu. Autor fotografije - Željko Gašparović

Operacija Bljesak - vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a.

U skladu sa strategijom odmazde osmišljenom u Beogradu, kao odgovor na operaciju Bljesak RSK i SVK izveli su terorističke napade na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima. Građani Zagreba napadnuti su raketama s kazetnim punjenjem, a građani Karlovca i Siska topničkim granatama.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Bljesak

 

You have no rights to post comments