Nelogičnost administrativnih granica i logika birokratskih gluposti

Selo Korana kod Plitvica se nalazi u dvije županije Karlovačkoj i Ličko-Senjskoj, u općinama Rakovica i Plitvička jezera.

Kuselj dio Saborskog je unutar granica NP Plitvička jezera (zelena crta na karti), a nalazi se u općini Saborsko u Karlovačkoj županiji. Susjedna Sertić Poljana je dio župe Saborsko kao i Kuselj, ali  administrativno pripada Ličko-Senjskoj županiji, u općini Plitvička Jezera koja pak ima sjedište u Korenici. Sertić Poljana je do 1997. bila u tadašnjoj Zadarsko-kninskoj županiji (!). Da je npr. netko umro u Sertić Poljani - župa Saborsko, dok su trajale mjere ograničenja kretanja, obitelj bi morala tražiti propusnicu od stožera civilne zaštite Općine Plitvička jezera sa sjedištem u Korenici, Ličko-senjska županija, za sahranu u Saborskom - općina Saborsko, Karlovačka županija.

Apsurd je i to, čak i ako ste e-Građanin, za puno stvari još uvijek morate u županijsko središte Karlovac, a imamo bliže gradove u županiji Ogulin i Slunj. Ko ima sreće da ide autom i idealni su uvjeti vožnje, a ne npr. snijeg od 1,5 m, iz Kuselja do Karlovca i natrag ima 3 sata vožnje, čak i ako  ide autocestom.

Za putovanje u Karlovac postoji i kombinacija bus+HŽ, ali isti dan otići i vratiti se kući javnim prijevozom je nemoguća misija, jedina opcija je prenoćiti.

Još prije nekoliko god. u Karlovac se moralo i po potvrdu o nekažnjavanju za svaku prijavu na natječaj za posao, uglavnom uzaludnu.

Mislim da će samo rijetki uspjeti razumijeti ovu zavrzlamu.

Komentari  

#1 Ivan 2020-05-10 18:42
Županije su zaista nepotrebne, a i mnoge općine.
#2 Kapela 2020-05-11 05:38
Kakove imamo vladare i nepismene sluzbenike po zupanijam i opcinam pa dobro i slepa ta jadna drzava sa idiotima vladarima sve nasljednici udbasa i aboliranih sa crvenim knjizicam samo sakrivenim da se nezna a vidi se kako rade i kako su sposobni..
#3 Ivan 2020-05-17 09:47
A granica Parka na Kuselju u općini Saborsko je posebna priča. Trenutno postoje tri granice, jedna je na terenu, druga u prostornom planu NPPJ, a treća u odluci Sabora iz 1997.godine koja je jedina ispravna i mjerodavna, ali zbog nekih razloga trenutno nije u igri...? Apsurd do apsurda...!

You have no rights to post comments