Danas je Ivanjica blagdan sv. Ivana Nepomuka nebeskog zaštitnika župe Saborsko. Misno slavlje je održano u župnoj crkvi. Ove godine nažalost nema fotografija sa slavlja, jer nisam bio u Saborskom. Na službenoj stranici općine Saborsko,  još nije ništa objavljeno povodom Dana Općine vjerojatno zbog vikenda...?

Na dnu članka možete pogledati fotografije Josipa Anušića.

Sv. Ivan Nepomuk je zaštitnik župe Saborsko već 285 godina još od davne 1735. godine kada je blagoslovljeno zvono ispred ulaza u današnju kapelicu BDM.

Evo nekoliko povijesnih podataka o župi sv. Ivana Nepomuka:

CRKVENO ZVONO/ PAVLI DE POLIS/ 1734/ VENECIJA. U donjem dijelu zvona koji se blago izvija ispod reljefnih figura, nalazi se tekst odijeljen horizontalnim trakama. U gornjoj zoni tekst glasi: ♣ (cvjetić) GENS ZABORSKEN.▲PIGNVS.OFFERT-TIBI O BEATE IOANE NEPOMVCENE-LABORE BONI♣(cvjetić), a u slobodnom prijevodu: Saborski rod zalogom prikazuje tebi Sveti Ivane Nepomuče svoje brige i sreću.

Reljef sv. Ivana Nepomuka na zvonu iz Saborskog potvrđuje tezu da je barokno zvono koje je izliveno 1734. godine bilo namijenjeno župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka. Zvono Pavla de Polisa sa reljefnim prikazom sv. Ivana Nepomuka blagoslovio je 24. I 1735. „ad portam ab occidente“ tj. pred ulazom u današnju kapelu, biskup Benzoni u nazočnosti generalnog vikara Wolfganga Čolića, (Josip Burić, Biskupije senjska i modruška u XVIII stoljeću Gospić Zagreb 2002 str. 209; arh. sign FA 31 Biskupski arhiv u Senju) nakon njene obnove i produljenja crkve za prostor svetišta 1727. godine.

 

 Prvo zvono za crkvu sv. Ivana Nepomuka izliveno je 1734.g. u Veneciji, danas se nalazi na kapelici BDM gdje je bilo prvotno postavljeno.

 

Fotografije Josipa Anušića s današnje proslave

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Kapela 2020-05-16 22:39
Svima koji nose oto sveto ime muski i z enske , cestitam im imendan svetog Ivana , zastitnika nase crkve , a posebno cestitka nasem Uredniku portala, Ivi Matovini za njegov trud i rad za sviju nas da imamo svoj portal.
#2 Ivan 2020-05-17 10:58
Sunjam "Kapela" da je ova stranica draga srcu baš svima...? Niko nikada nije uspio cijelom svijetu kolača namijesiti, pa tako neću ni ja.
Ima čak pojedinaca u Saborskom koji su prije godinu dana izjavili u birtiji, ohrabreni povećom koncetracijom alkohola u krvi, da će mi"...fotoaparat razbiti". Niti ih se bojim, niti me briga za izjave pijanih guzica.
#3 Maco 2020-05-17 14:54
Ova stranica je jedini prozor u svijet koji Saborski ima .zlobne izjave pojedinaca nisu vazne , osobno sam sretna sto stranica postoji i vjerujem da je vise onih koji je podrzavaju.
#4 Ivan 2020-05-17 15:04
Naravno da mi nisu važne izjave, ne samo pojedinaca nego i nekih grupica u Saborskom, jer Saborsko nije složno nego je podjeljeno u razne klanove, a ima i toga da unutar tih klanova jedni drugima uvaljuju kajle, možeš si onda mislit kakvi su to karakteri.
Držim se dalje od takvih, moj "klan" je moja obitelj i nekolicina iskrenih prijatelja.
#5 Kapela 2020-05-18 00:01
Ive.. Kako se kaze za pravim Konjem se prasina dize, a oni ce se ugusiti u sojoj zavisti , dabome kako se kaze sto trijezan misli pijan govori i to je istina nemaju hrabrosti oti pojedinci trijezno reci sto misle nego traze pomoc u alkoholu a to su ti naj veci bjednici i nistarije, Samo ti nastavi i dalje ovo raditi za one koji volimo i otvaramo svaki dan vise puta portal da vidimo sto ima novoga u nasem jadnom Saborskom Nemoj se obazirat na bjedne pojedinc eili grupicu Moram ti reci da dsam na potraznju jedne osobe da ga primim na svoj Facebook ja sam ga primija i za osam dana sam ga blokira vjerujem da ti mozes znati koja je to osoba, Hvala tebi Ive za sve sto radis a od prvog dana ja otvaram ovaj portal i citam svaki dan sto ima novoga u Saborskom, Lijepi pozdrav tebi i Obitelji i svima koji posjecuju posteno ovaj portal.
#6 Ivan 2020-05-19 09:33
Proslava Dana općine Saborsko na službenoj stranici objavljena 18.5.2020. Članak cenzuriran radi prikaza "besprijekornog" priržavanja mjera stožera civilne zaštite o distanci, što se na slikama drugih fotografa vidi da nije bilo baš tako. Tako je to uvijek sve se uljepšava, u stilu sjajno-bajno. Koga lažu...?
https://saborsko.hr/2020/05/18/u-subotu-16-svibnja-na-dan-sv-ivana-nepomuka-opcina-saborsko-i-zupa-saborsko-obiljezili-su-svoj-dan/

You have no rights to post comments