U tijeku pregovora o razrješenju državne krize između republika tadašnje SFRJ, 1991. godine, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnoj samostalnosti Hrvatske.

Na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine građani su odlučivali o budućnosti Hrvatske odgovarajući na dva ponuđena pitanja.

Prvo pitanje, na plavom listiću, glasilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ).

Drugo pitanje, na crvenom listiću, bilo je: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)? Prema Izvješću Republičke komisije za provedbu referenduma od 22. svibnja 1991., na referendum je moglo, na temelju biračkih popisa, izaći 3.652.225 glasača.


Za pitanje na plavom listiću, o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, glasovalo je ukupno 3.051.881 glasača ili 83.56 posto od ukupnog broja registriranih glasača. „Za“ je glasovalo 2.845.521 glasača ili 93,24 posto izašlih na referendum. „Protiv“ je glasovalo 126.630 glasača ili 4,15 posto glasača koji su pristupili referendumu. Nevažećih plavih listića bilo je 1,18 posto od broja izašlih glasača.

Za pitanje na crvenom listiću, o ostanku Hrvatske u jedinstvenoj saveznoj državi, ukupno je glasovalo 3.051.881 glasača ili 83,56 od ukupnog broja registriranih glasača. „Za“ je glasovalo 164.267 glasača ili 5,38 posto izašlih na referendum. „Protiv“ je glasovalo 2.813.085 glasača ili 92,18 posto izašlih. Nevažećih crvenih listića bilo je 2,07 posto.

Na osnovi neposredno iskazane volje građana na referendumu, a nakon neuspjeha daljnjih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

Sabor.hr

Komentari  

#1 Ivan 2020-05-19 09:06
I onda se ovih 4,15% nađe da ospori volju nas 93,24%, ne samo da ospori nego i digne oružanu pobunu protiv ustavno-pravnog poretka RH...!?
Danas mi se čini da je ovaj postotak od 4,15% PROTIV, narastao kroz ovih 30-tak godina, pa danas imamo ozbiljan problem, jer po njima nebi trebali spominjati naše branitelje pripadnike HOS-a koji su Hrvatsku obranili od agresije koja je pokrenuta "u ime ovih 4,15%", čak što više istočni susjedi (agresori) sve Hrvate nazivaju Ustašama jer im je neprihvatljiva samostalna Hrvatska i hrvatski vojnik, ne uklapa se u njihove velikosrpske planove, isto kao što se nije uklapala niti u SFRJ gdje su imali svu vlast.
#2 Kapela 2020-05-19 22:46
Narod je pokazao sto zeli ,svoju slobodnu Hrvatsku a eto ispalo je da nismo slobodni ponovo posto je ista vlada koja je probudila narod i ispeljala na izbore dala agresorima aboliciju Proglasila svoje drzavljane manjinam i strancima ostavila zlocinacku takozvanu srbsku pravoslavnu crkvu a nisu htjeli proglasiti nasu Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu , Dakle,, devedesetih je odma Franjo stavija sebi sa desne strane vojvodu cetnika Pupavca i njegovu stranku neprijatelja Hrvatske , dalje ,okupija je naj okorjelije udbase oko sebe, Skinuti povjesni Grb na zahtjev SSDS Pupavca da je to Ustaski Grb sto nema ni blizu istini Grb je star blizu tisucu godina kad se za Ustase nije ni znalo Zabraniti Braniteljske udruge kao HOS, koji su ginuli ponosno na svim boisnicam , Staviti Grb stranacki to jest od Kralja Tomislava sto su svi nasi kroz povjest banovi i kraljevi sebi dodavali svoja obiljezja a Drzavni je uvjek bija onaj na Crkvi Svetog Marka , a onda na ovoga razapeti rogu sa pet rogova znak petokrake sami u drugacijem obliku, Nemoze udbasi i paraziti nikada biti domoljubi pravi nego dosli su pred tvrdi zid pa ajdemo uskocit u vladu pa ce mo raditi po svome, Mogli smo imat drzavu kao Slovenci bez manjina i tudjinskih stranka i crkva po drzavi a eto nemamo nista nego isto kao i 1945,e. takozvani srbi i bez glasanja moraju biti u vladi i svuda zastupljeni pa kad Hrvati idu i u zahod oni moraju znati.di mi idemo i sto radimo.neka mi netko kaze da ovo nije istina, NIgdje u svijetu se povjest ne unistava, nego se obogacuje a povjest se pise onako kako je istina i proslost jedne nacije i drzave.
#3 Ivan 2020-05-20 05:00
Možemo mi govoriti što god hoćemo, ali da tada 1990/1991., pa sve do 1995. nije bilo Tuđmana mi bi danas još uvijek bili Jugoslavija, pa bi nas još manje bilo u Hrvatskoj. To što su se protivnici samostalne Hrvatske konsolidirali nakon njegove smrti to nije njegova krivnja.
Ovaj govor nakon povratka iz Amerike je najbolji dokaz o njegovoj opredjeljenosti za Hrvatsku bez fige u džepu: https://www.youtube.com/watch?v=jIppnU2nKBc
#4 Kapela 2020-05-20 06:04
Slazem se sa nekima stvarima ali zasto je dao aboliciju krvnicima cetnicima a znamo da su svi mahom 90% igrali zikino kolo i uzvikivali ,ovo je bre srbija po svojim mjestima , Zasto je skinuja povjesni grb , Zasto je odma devedesetih proglasija manjine u Hrvatskoj i tudjinske stranke Zasto Mala Slovenija nije to nista napravila nego drzavu bez manjina i stranih stranaka , nema tu puno opravdanja , Da nije imao tako hrabre Branitelje i veliku vojsku Branitelja ja bi se isto bojao ali uz takove Branitelje i domoljube se poslije Oluje progonilo i sudilo nase Branitelje radi cetnika Franjo nije to zaustavija, Sjetimo se Generala Norca deset godina , Glavasa, Mercepa za Koranski most. Za Luka Lora , progon i sudovi Branitelja , koji su zaustavili cetnike da ne ujdu u mjesta i ubijaju Hrvatski anrod , Dali su to bili izdaice ili domoljubi, Ima dosta stvari sto se pustilo kako se kaze ,sirotu niz vodu,Ima stvari dabome da je morao nesto napraviti i dobroga za otaj narod koji mu je dao povjerenje a ota vlada je imama samo naj gore udbaske idiote sto je on okupija oko sebe , Kazu neki ,Mislija ih je okrenuti na Hrvatsku stranu a sto je bilo nemoguce, neki se okrenuli i sami a mnogi koji su zasjeli sa Franjom u vladi su i dalje ostali izrodi i foteljasi a da ne kazem kriminalci i lopovi to se vrlo dobro zna,.Konsolidirali se komunjate odma devedesetih samo su sutili da Branitelji obrane njihove guzice i fotelje a odma devedesetih su zasjedali kao i danas sa cetnickom strankom sto nema nigdje u svijetu da zasjedaju tudjinske stranke u vladi nego samo pravi drzavljani i drzavne stranke.
#5 Ivan 2020-05-20 06:19
Franjo je razmišljao bolje je udbaše imati uz sebe nego protiv sebe, nije to sve bilo tako jednostavno očistiti odjednom. Nemožemo uspoređivati Hrvatsku i Sloveniju ni po jednom pitanju, Slovenija nije bila interesantna velikosrpskoj koncepciji, a i nisu imali manjina kao mi. U vrijeme kada se Hrvatska osamostalila sam živio u Zagrebu u žiži društveno-političkih događanja, svjedok sam tog vremena, psihoze, zračnih uzbuna, blokada mostova, bokada vojarni, itd. Drugačije to izgleda kas si tu nego iz daljine. Samo Tuđmanovom mudrošću spriječen je vojni udar u noći 24./25. sječnja 1991. na novoizabranu hrvatsku vlast. Vojska JNA je bila neodlučna baš zato što su bili svjesni da Tuđman zna sve njihove slabe strane.

You have no rights to post comments