Ovi prekrasni krajolici Saborskog u predvečerje jednog lijepog proljetno-ljetnog dana su u potpunoj suprotnosti s društvenim ozračjem u Saborskom koje više ni iz bliza nije onakvo kakvog se sjećamo prije rata. Danas Saborskim drmaju egoisti. (Egoist priznaje sebi više slobode nego ostalim ljudima). Umišljeni pojedinci raznih profila i samoproglašene veličine kreiraju javno mnijenje, tuže i sude. Jedni to prihvaćaju bez rezerve jer ne znaju misliti svojom glavom, dok  drugi šute zbog nekih svojih osobnih interesa.

Tko se usudi misliti i rezonirati drugačije od njih postaje njihova meta u doslovnom smislu. No svaka sila za vremena! Tko ne plati na mostu platit će na ćupriji.

G. Flaubert u romanu "Gospođa Bovary" sarkastično opisuje vječito aktualne posljedice sebeljublja. I Hans C. Andersen u sjajnoj priči "Carevo novo ruho" opisuje ljudsku taštinu i pohlepu, strah od istine, posljedice filozofije nezamjeranja te ljudsku glupost. Zadivljeneni dvorjani i puk divili su se carevu "blistavu odijelu", sve dok jedno dijete iz šuteće povorke nije poviknulo: "Car je gol". Dijete u ovoj priči predstavlja (danas izgubljeni) glas iskrenosti, dok su "dvorjani" (čitaj sljedbnici "cara") i varalice imali koristi od narcisoidnosti vladara i šuteće većine.

 

 

 

 

You have no rights to post comments