Žigmanov: Hrvatska je postala aktivni čimbenik u širem ...Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji je na nedjeljnim općim izborima u Srbiji nastupio u koaliciji s Vojvođanskom frontom, ostao je bez mandata u Skupštini Srbije i Vojvodine.

Jedina stranka hrvatske manjine zadržala je mjesta samo u parlamentu grada Subotice i jedan je osvojila u mjestu Bač, rekao je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

„Doživjeli smo kao većina političkih takmaca neuspjeh kada je u pitanju pozicioniranje u republici i pokrajini. U nekoliko lokalnih samouprava imat ćemo vijećnike i na taj način osigurat ćemo minimalnu političku relevantnost u Srbiji“, naveo je Žigmanov.

On kaže da su izborni uvjeti bili „izuzetno neravnopravni“, da je postojao cijeli niz neregularnosti kada su u pitanju predizborne aktivnosti, kao i da je društvena klima po hrvatsku manjinu loša.

„Mediji su nam bili nedostupni, građani agresivno uznemiravani telefonskim pozivima koji su imali elemente prijetnji, a bilo je i ucjena. Posebno treba ukazati na pokušaje penetriranja u hrvatsku zajednicu uključivanjem u izbornu utrku grupe građana pod imenom Hrvatski demokratski forum (HDF)“, izjavio je Žigmanov.


Izborni neuspjeh, dodao je, može se tumačiti i odsustvom garantiranih mandata u parlamentima i državnim tijelima koji su definirani međudržavnim sporazumom Hrvatske i Srbije.

 

Žigmanov navodi kako godinama traže da se hrvatskoj manjini kao i Srbima u Hrvatskoj osiguraju zajamčeni mandati.

„Ne može se očekivati da ćemo mi, kao ranjena i disperzirana zajednica, koja je pri tome najomraženija u Srbiji, s vrlo slabom potpore Hrvatske, napose kada su u pitanju njezini diplomatsko-konzularni predstavnici, imati dovoljno snage, moći i sredstava da postignemo ono što pripadnici brojčano većih zajednica mogu ostvariti“, rekao je čelnik DSHV-a. (Hina)

Komentari  

#1 Ivan 2020-06-22 11:29
Zato Pupovac u Hrvatskoj ima 3 zagarantirana i još priča o ugroženosti.
#2 Kapela 2020-06-23 00:25
Trebalo bi ukinutyi i u Hrvatskoj madate aboliranim da nermaju tri mandata mozda ni jednoga , Kako mogu dobiti mandate bez glasanja , znaci da takozvani tudjinci glasaju u Hrvatskoj , Zasto to nema nigdje u drzavam di je zakon jednak za sviju i svi su samo drzavljani a nikakove manjine ni tudjinci ako si stranac onda si samo gost a drzavljani su svi jednaki nema manjine ni vecine, Dakle jos uvjek imamo onu njihovu parolu krilaticu, zavadi pa vladaj, Nigdje u svijetu nema zagarantirani mandat nikome

You have no rights to post comments