Slika prva: granica Parka  prije 2014.            Slika druga: nova granica Parka 2014.            Slika treća: najnovija granica Parka 2020.

Povod ovom članku je najnovija situacija oko granice Parka u šumi Bršljanovica kod Kuselja. Naime prema oznakama granice iz 2014. (slika druga) Hrvatske šume su nedavno vršile doznaku stabala za sječu. No iz Parka su im rekli da su ušli na njihovo područje...? Kako sad, što se promjenilo u zadnje dvije godine kad znamo da je Prostorni plan iz 2014. još uvijek na snazi, a iste te Hrvatske šume su na istom ovom području gdje sada moraju poništiti doznaku, vršile sječu sanitara i nitko nije reagirao? Jeli ovo najnovije crtanje granice i konačno šaranje lijevo-desno? U tijeku je: Izrada izmjena i dopuna Prostornog plana područja posebnih obilježja NP Plitvička jezera

Granica Parka prije donošenja PP NP Plitvička jezera 2014. godine, je po meni, a konačno i prema Odluci Sabora iz 1997. je najtočnija.
Prilikom izrade PP NP Plitvička jezera 2014. napravljena je "korekcija" granice u šumi Bršljanovica, navodno usklađivanje s gospodarskom osnovom Hrvatskih šuma mada se nije podudarala s granicom Parka u Prostornom planu.
Danas imamo priliku vidjeti novo crtanje granice u šumi Bršljanovica koja odgovara granici Parka u Prostornom planu iz 2014. Zašto nije odmah ucrtana ovdje...?

 

U djelu šume gdje je prije dvije godine normalno vršena sječa sada je poništena doznaka. Link...

O ovoj zbrci smo pisali i u članku "Ničija zemlja"

 

Granica na ovom djelu ide ovako: ... kota 761 (Bršljanovica), raskrižje ceste i kolnog puta  prema Cagrištu (slika gore).

U zakonu piše jasno i nedvosmisleno KOLNI PUT, A NE ŠUMSKA CESTA 200 metara sjevernije (makadam kod kuće Julke Kovačić) po kojem je ucrtana granica Parka 2014. godine na ovom spornom djelu, kojoj sada nakon 6 godina prilagođavaju i šumsku granicu, ...

Ovo je jedina prava granica, sve ostalo je protuzakonito uključujući i ovo novo crtanje, jer Sabor nikada nije mjenjao svoju odluku iz 1997.godine.

Crvena crta (križanje glavne ceste i šumske ceste -makadama) je granica prema novom PP NP Plitvička jezera iz 2014.

Žuta crta (križanje glavne ceste i kolnog puta) je granica po Odluci Sabora RH iz 1997.g.

Zelena crta (granica šumskih odjela) je istovremeno vrijedila kao granica Šumarije i Parka od 2014. pa sve do neki dan ...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NN 13/1997 (6.2.1997.), Zakon o izmjenama Zakona o proglašenju Plitvičkih jezera nacionalnim parkom
ZASTUPNIČKI DOM SABORA REPUBLIKE HRVATSKE
Na osnovi članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim
ODLUKU
O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O PROGLAŠENJU PLITVIČKIH JEZERA NACIONALNIM PARKOM
 

Granica Parka na Kuselju po kotama iz zakona (fotografija gore iz starog PP Općine Saborsko iz 2007.)

Kolni put koji se navodi u zakonu iz 1997. jasno i nedvosmisleno definira granicu Parka na ovome djelu, što je bilo obilježeno i graničnim stupićima (slika gore) Kolni put prolazi rubom slijedećih katastarskih ćestica: kč.br. 4949 (prva do ceste - slika gore), kč.br. 4948/3, kč.br. 4947, kč.br. 5003/3, itd, prema Cagrištu kroz šumu Velike Titre.

Ovo je šumska cesta koja je umjesto kolnog puta (slika iznad) uzeta kao točka "križanje glavne ceste i kolnog puta"  po kojoj je povučena granična crta između kote 761 (Bršljanovica) i Cagrišta tako da ide po pola kuće na slici gore, koje li gluposti. To je tako kad se granice crtaju u uredu u Zagrebu. A još je gore što se ustrajava na ovoj, krivo ucrtanoj  granici.

Na topografskoj karti se jasno vide i Kolni put i Šumska cesta.

Nove granice u šumskom djelu donose i nove granice u lovstvu. U "Nuglima" se nalazi čeka udaljena cca 240 metara od granice Parka (slika gore).

Čeka u Nuglima od granice Parka udaljena cca 240 m

Komentari  

#1 Ivan 2020-08-19 11:42
Ova zatamnjena oznaka (slika prva) se nalazi između NOVE i NAJNOVIJE granice, a po meni i konačno po Odluci Sabora o proširenju granica Parka iz 1997. je i najtočnija, jer je bila obilježena stupićima koje je netko kasnije isčupao.

Radi se o krivom tumačenju Odluke Sabora RH. Netko tko crta granicu gledajući kartu u uredu u Zagrebu ne vidi razliku između šumske ceste (makadama) i kolnog puta. U ovakvim slučajevima je potrebno izaći na teren.
#2 Ivan 2020-08-23 04:54
Ovo je već četvrto ili peto crtanje granice Parka na Kuselju, kako sam već prije napisao, iz ureda u Zagrebu.

Ovo je "Dusperova granica", istog onog koji je izradio PP NP Plitvička jezera 2014., a posljedica je apartmanizacija u srcu Parka.
I što je još tragičnije trenutno radi Izmjene i dopune PP NP Plitvička jezera.

You have no rights to post comments