Danas je u Saborskom svečano proslavljen blagdan Rođenja BDM - Male Gospe. Sv. misu je predvodio preč. dr. Željko Blagus dekan ogulinski i župnik župe Sv. Josipa u Josipdolu.

Današnja crkva Blažene Djevice Marije bila je u 18. stoljeću župna crkva sv. Ivana Nepomuka, sagrađena početkom 18. stoljeća na ruševinama crkve iz predturskog razdoblja.

Iz rukopisne građe "Podaci za župe" - zavedeno 1925. godine (Biskupski arhiv Senj) doznajemo da o postanku " ove župe nije nigdje ubilježeno, a župljani su se naselili bježeći pred Turcima iz Donje Like - Pazarišta". Za stanje kapelice navodi: "Jedna porušena kapelica - bivša župna crkva. Tradicija veli, da je postojala davno prije nego su Zaborčani ovamo došli. Ta će se kapelica obnoviti u spomen 1000.- godišnjice Hrvatskoh Kraljevstva"... Iz istog dokumenta saznajemo da je župna crkva, koja je bila sagrađena polovicom 19. stoljeća uz glavnu cestu posvećena sv. Ivanu Nepomuku 1864. godine. Tada je titular s današnje kapele prenijet na novoizgrađenu crkvu.

 

Unutrašnjost crkve sv. Ivana Nepomuka u Saborskom

Procesija je krenula u 16:30

 

 

Križ i zastavu su nosili Ivan Žagrović i Mate Vuković. Kip su nosili: Joso Vuković, Milan Matovina, Stipe Grdić i Mile Galović.

 

U narančastim majicama su hodočasnici župe sv. Ane iz Plaškog, koji su u Saborsko došli pješice.

 

 

 

 

Sv. misa u kapelici Rođenja BDM je započela u 17 sati

Misu je predvodio preč. Željko Blagus

Naroda je bilo nešto manje nego lani

 

 

 

 

 

 

 

Neki su stajali ispred crkvice

 

 

Hodočasnici iz Plaškog

Foto: Josip Anušić - slike dolje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Kapela 2020-09-09 04:59
Boze Moj svake godine sve manje naroda a da nije ovih gosti iz Plaskog od Svete Ane vjernici, Bilo bi zalosno gledati ,Eto pznam samo par osoba na slikam Poznam Ivu Zagrovic (svabo) , Peru Gujdanova iz varosa i Mariju sa brdina moju rodjakinju. Hvala Ive za slike.

You have no rights to post comments