Vrijeme je sunčano i vikend je, sve se posložilo. OPG MATOVINA vadi krumpir, tel. za prodaju krumpira 099/874 8722.

Ubiranje plodova svoga rada pravi je užitak za sve vrtlare. Kada je pravo vrijeme za vađenje krumpira i sve o tome kako bi Vam taj posao bio lakši, pročitajte u članku.

Kada se vadi krumpir?

Nadzemni dijelovi krumpira s rastom prestaju krajem kolovoza te početkom rujna. Zrelost ćete prepoznati prema svjetložutim listovima koji uključujući I stabljiku, odumiru. Takvi listovi I stabljika posušit će se od sunca. Njih je potrebno ukloniti, također ukloniti korov. Kada smo očistili sve što bi nam moglo smetati u vađenju krumpira, krumpir još ostaje u zemlji oko deset dana sa svrhom da pokožica očvrsne te se oljušti.

Najbolje vrijeme za vađenje krumpira je suho I toplo vrijeme, ali se ne smije predugo izlagati suncu jer je moguća pojava ožegotina. Imajte na umu da se kožica gomolja vrlo lako ošteti kako tijekom vađenja tako I tijekom skladištenja krumpira. Tako oštećeni gomolji gube hranjivu vrijednost, a na njima se pojavljuje plijesan. Očistite što je više vlažne zemlje moguće prije skladištenja kako biste spriječli truljenje I pojavu plijesni.


Zanimljivo je kako se danas krumpir u skladištima s dobrom ventilacijom može čuvati I 10 mjeseci. Bilo kakvo skladištenje mora zadovoljavati minimalne uvjete što podrazumijeva temperature od 4 do 8ºC te relativnu vlažnost zraka oko 90%. Što se krumpir dulje čuva, to više težine gubi pa se smatra da može izgubiti I do 10% od svoje ukupne uskladištene težine.

 

Potoci - Kuselj, ovdje se uzgaja Lički krumpir na nadmorskoj visini od 750 m

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments