Ako niste znali imate pravo na novčanu naknadu za nekretnine u vašem vlasništvu koje  koristi telekomunikacijski operator za postavljenje svoje infrastrukture i opreme, (podzemnih kabela, tel. stupova, zračnih vodova, šahti i razdjelnih ormarića). 

(1) Naknada za korištenje općeg dobra i nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske i jedinica lokalne  i  područne  (regionalne)  samouprave,  te  nekretnina  u  vlasništvu  drugih  pravnih  i  fizičkih  osoba  se  plaća  godišnje,  po  četvornom  metru  zemljišta,  jednoznačno  na  cijelom  području Republike Hrvatske, za pojedine vrste nekretnina.

Naknada za Pravo puta je u zapadnim zemljama znatno veća nego kod nas, no naše vlasti ne idu na ruku našem čovjeku nego njemačkom Telekomu. Ostale informacije možete naći na linkovima koje objavljujemo ispod.

PRAVILNIK O POTVRDI I NAKNADI ZA PRAVO PUTA

HAKOM (Hrvatska regulatorna agegcija za mrežne djelatnosti) PODNOŠENJE ZAHTJEVA ELEKTRONIČKIM PUTEM

 

K.O. SABORSKO - Izdane potvrde o pravu puta

 (...)

(2)  Vrste  nekretnina  (zemljišta)  iz  stavka  1.  ovoga  članka,  koje  se  određuju  prema  načinu uporabe katastarske čestice odnosno njezinih dijelova (u zagradama su skraćene oznake), su:

1. poljoprivredna zemljišta: nerazvrstano poljoprivredno zemljište, oranica, oranica-staklenik, oranica-plastenik,   vrt,   vrt-staklenik,   vrt-plastenik,   voćnjak,   voćnjak-rasadnik,   maslinik,   maslinik-rasadnik, vinograd, vinograd-rasadnik, livada, pašnjak, trstik i ribnjak, (A)

2. šumska zemljišta: šuma i ostalo šumsko zemljište, (B)

3. vode: rijeka, potok, kanal, jezero, bara, močvara, ribogojilište i marikultura, (C)

4.  prirodno  neplodno  zemljište:  neplodno  zemljište,  stjenjak,  kamenjar,  golet,  gromača, pijesak, klizište, vododerina, sprud, stjenovita obala, šljunčana obala i pješčana obala, (D)

5.  zemljište  privedeno  svrsi:  izgrađeno  zemljište,  zemljište  pod  zgradama,  dvorište,  park,  zemljište za sport i rekreaciju, dječje igralište, tržnica, sajmište, groblje, uređena plaža, luka, marina,  zračna  luka,  kamenolom,  šljunčara,  pješčenjak,  otvoreni  kop,  nasip,  usjek,  ustava,  deponija, ulica, trg, cesta, put, autocesta i željeznička pruga, (E)

6.  vrste  nekretnina  (zemljišta)  za  koje  je  na  katastarskoj  čestici  uspostavljen  poseban  pravni  režim,  pomorsko  dobro,  vodno  dobro,  kulturno  dobro,  strogi  rezervat,  nacionalni  park,  posebni  rezervat,  park  prirode,  regionalni  park,  spomenik  prirode,  značajni  krajobraz,  park  šuma, spomenik parkovne arhitekture, štićeno područje, (F).

 

https://imagizer.imageshack.com/v2/783x347q90/923/DNRSyF.png

Prijedlog zastupnika Bulja

Ovaj prijedlog je Vlada (HDZ) odbila i na taj je način pogodovala Telekomu. Zato i na slijedećim izborima glasajte za HDZ.

https://imagizer.imageshack.com/v2/865x600q90/923/ycmAeK.jpg

(...)

Za razliku od Republike Hrvatske, u drugim zemljama EU teleoperateribne mogu postavljati bazne stanice bez suglasnosti lokalne samouprave.

Obaveza i visina naknada se mora definirati zakonom, a ne pravilnikom koji donosi peteročlano vijeće HAKOM-a.

Sadašnje godišnje naknade iz pravilnika HAKOM-a iznose između 4-10 kn/m2. Prema dostupnim informacijama iste naknade u susjednoj Ljubljani iznose 3 eura/m2 i to je diskontna cijena jer je ugovorena koncesija na 30 godina, odnosno 90 eura/m2 i plaća se svih 30 godina unaprijed.

Hrvatska se neće izjednačiti s europskim zemljama dok god na vlast ne dođu suverenisti.

Komentari  

#1 Ivan 2020-10-08 15:54
U Saborskom je ovo pravo, do sada ostvario 21 samovlasnik ili suvlasnici zemljišta kroz ili iznad kojeg ide podzemni ili zračni kabeli.
#2 Ivan 2020-10-09 16:38
U ovo je ljude trebala uputiti Općina, no čini mi se da HDZ ima skrivene namjere, ima dogovor s Merkelicom da neće povećavati cijenu naknade po m2 što je duže moguće, čak su odbili i prijedlog MOSTA za povećanje naknade, koji je u ladici stajao od 2018....
#3 jure 2020-10-15 16:59
Ovo je prava prilika da se ljudi malo pokrenu i priskrbe sebi barem 800 kuna na godinu.Niko neće odlazit u gruntovni i vadit papire ako sami to ne naredimo.Općina....Ivane,molim te...HDZ....mislim da je u interesu svima da se dobije nešto naknade.Nemojmo gnorirat ono što se dobije.Odvisno je od površine kud ide kabel.Ja sam sve sredio uz malu pomoć M.V. i već isplaćen.Za sedam mjeseci 600 kuna.Ne žalim se.Za račune,a druge godine biće više.Lipi pozzz
#4 Ivan 2020-10-15 18:24
I mene je je M.V. povezao s I.G. i tako sam i ja, odnosno moja mama i brat, ostvarili naknadu za pravo puta. Za sve druge sam objavio ove upute da i sami naprave isto, a neke sam i osobno nazvao i objasnio im postupak.
#5 jure 2020-10-15 18:53
Lipo je da ste sredili.Ja sam rekao onima koji su meni blizo da i oni to mogu naredit.Imao sam osjećaj da nisu bili zainteresirani jer se treba malo potrudit.Bar sam pokušao.
#6 Ivan 2020-10-15 19:10
Točno i ja sam stekao takav dojam kod nekih.
Danas je cijena po m2 10 kn, a već sutra (kada na vlast dođe neka suverenistička vlada) može biti 2-3 puta veća, tako da to nije za zanemariti.
#7 Ivan 2020-10-28 10:12
OVO JE VEĆ DAVNO TREBALA OBJAVITI OPĆINA I UPUTITI NAROD U NJIHOVA PRAVA...!!!

You have no rights to post comments