U Saborskom su započeli radovi na Novom groblju i kod masovne grobnice Popov šanac. Na groblju se priprema teren za popločavanje staza, a o radovima kod masovne grobnice ne znam ništa. Jučer su iskopane četri rupe, a danas se u njih postavlja armatura. Po mjestu radnje lako se da zaključiti da se radi o aktivnostima vezamim za izradu novih spomen obilježja žrtvama Domovinskog rata. S obzirom na dosadašnje iskustvo sa spomenicima u Saborskom, skeptičan sam i prema ovom projektu. Kao i obično mještani  nisu informirani o ovim aktivnostima. To kod nas uvijek ide tako da se dvojica-trojica dogovore, udare kolčiće i idemo delat. Tako je  svojedobno bilo i sa novom crkvom i još nekim projektima. Živi bili pa vidjeli i ovo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#1 Ivan 2020-11-29 06:42
Kad sam napisao da sam skeptičan prema ovom projektu, prvenstveno sam mislio na sam položaj ovih novih spomenika koji su poredani na strmini uz stazu koja vodi do mjesta masovne grobnice "Popov šanac" gdje su zločinci u jamu pobacali ubijene starce i starice i zatrpali ih kao nekakav otpad.

Ova masovna grobnica je obilježena na uzvišenju iznad jame, pored župnog stana, tipskim spomenikom "Ranjena golubica" kao i sve masovne grobnice u Hrvatskoj od Vukovara do Škabrnje i to je dovoljno i ništa više nije trebalo dodavati.

Spomenici su u pravilu postavljaju na najljepše uređenim mjestima; u parkovima, na trgovima, pred najljepšim zgradama. Mislim da ovo mjesto nije primjereno za spomenik(e) našim žrtvama, isto kao što nije bilo primjereno niti za njihov ukop u ratu 1991.
Zašto se nije pitalo obitelji žrtava dali se slažu s ovom opcijom...?
#2 Kapela 2020-11-30 05:52
Postovani urednice Ive.. Narod sto je bira u vecini, to je i dobija ,pa sada oni ne trebaju pitati nikoga sto ce radit , Nije se pitalo ni za Crkvu ,Ni za vodovod Ni za sto se nije pitalo samo se radilo po svojoj volji a tako se radi i danas , Ne Ive, krivu Drinu se nemoze isporaviti Kako se kaze ,Narod je ogugla i vise ne briga za nista, zivi od danas do sutra, , Da je bilo volje trebali su odma poslije Oluje napraviti veliki spomenik sa svima imenima koji su poubijani od agresora ,a Spomenik treba biti na vidnom mjestu di se prolazi da slucajni prolaznici mogu stati i procitati imena, a uz sve to trebalo je staviti i nadzorne kamere radi vandalizma , Novca je bilo koliko znam, samo kako se kaze Ujeo Vuk Magare i nikome nista, Vigvam se pravija i eto srusija se oslo u nepovrat sve skupa. Kakovu vladu imamo u Zagrebu takove su i po Zupanijam i Opcinam, nema tu neke razlike, ugledaju se jedni na druge,
#3 Ivan 2020-11-30 11:55
Zato Srbi prave spomenike kao nebodere, kao onaj u Srbu u koji je naša država uložila 4 000 000 kn (četri milijuna kuna), a za naše ubijene i poginule u Saborskom 1991. se rade spomenici onako, samo da se odradi... Ako se već uspoređujemo s Vukovarom i Škabrnjom, zašto onda ne slijedimo i njihov primjer, oni su spomenike poginulim i ubijenima podigli na groblju.

https://teleskop.hr/36791-2

https://direktno.hr/direkt/hsp-poziva-srb-tamo-slave-cetnicki-pokolj-nad-hrvatima-93297/
#4 Kapela 2020-11-30 23:38
Ive , sto ti je to cidno Pa oni vladaju i kazu sto se smije a sto nesmije , Nema Opcine ni Zupoanije di oni ne nadgledaju i odredjuju , za visoke place a kad kazem da nam je to ostavno od HDZ iz devedesetih sa abolicijom onda nekima to ne odgovara pa se ljute a eto sto je istina Pupavac je trazija od Franje da promjeni ustaski Grb i to je napravno odma uz aboliciju cetnicima , dakle Ustaski Grb a to je povjesni Grb star preko tisucu godina, Eno pogledajmo na Crkvu Svetog Marka a danas se otaj grb nesmi pokazati odma si kaznjen , Primjer, jedan covjek u Slavoniji je stavija u svome dvoristu povjesni Grb na Barjaku i kaznjem je od milicije , koju predvode abolirani srbi. Sada razlucimo drzavu Kaljuzu sto kazem od imena Hrvatska To je sveto ime a drzave se mjenjaju i mozes ih nazvati kako zelis ili kako zasluzuju. Eto sada su cetnicima polagali vjence u Dunavu a isli su oti glavni vladari iz Zagreba, Sto reci , Dali je ovo Hrvatska za koju su ginuli domoljubi Ne sigurno nije,Jedno su obecivali a drugo radili , To su vladari iz devedesetih koji su planski radili da nam ostave omcu oko vrata ,

You have no rights to post comments