Današnji potres se dosta jako osjetio i u Saborskom.

Trajalo je "dugo" 5, 10, ... sekundi, ne znam...? Ljuljala se kuća i stvari u njoj; lusteri i kuglice na boru. Jako nelagodan osjećaj. Kako li je tek bilo u epicentru...?

Službena informacija Seizmološkog zavoda HR su: 29.12. u 12:19 kod Petrinje, M6.2.

Intenzitet u epicentru ovog razornog potresa procijenjen je na VIII-IX stupnja EMS ljestvice (Europska makroseizmička ljestvica). Potres se osjetio diljem Hrvatske. Očekuju se veće materijalne štete.

Karta makroseizmičkog intenziteta, za 8. listopada 1909. godine dogodio se u dolini Kupe, kod Pokupskog, prema Andriji Mohorovičiću. (karta lijevo)

Slika može sadržavati: jedna ili više osoba i na otvorenom 

Intenzitet potresa: Najranije određivanje jakosti, odnosno veličine, potresa temeljilo se na osnovi učinka koje je potres imao na objekte na površini te opažanja i doživljaja ljudi – to su ljestvice makroseizmičkog intenziteta potresa.

Magnituda potresa: S pojavom prvih seizmografa moglo se precizno odrediti gibanje tla uzrokovano prolaskom seizmičkih valova. To je omogućilo lociranje potresa – određivanje mjesta i vriemena nastanka (izvor, žarište). Pojavila se potreba i za definiranjem objektivnije mjere jakosti potresa koja bi opisivala proces u samom izvoru, odnosno odražavalo energiju oslobođenu u žarištu, neovisno o naseljenosti područja i udaljenosti od epicentra.

 

Komentari  

#1 Kapela 2020-12-29 21:07
Ajme meni jadne nase Hrvatske , sto prozivljava taj narod , Sve nesrece se nadvile nad Hrvatsku i svijet. Bog opominje a narod ne slusa, nego laje na zvijezde i tuli Boga. Neka neka , doci ce vrijeme da ce se narod pokajat za svoje grijehe... ..
#2 Ivan 2020-12-29 21:14
Stradala je opet sirotinja! Kad god je neka nesreća najviše trpi mali čovjek, jer se "veliki" (bogati) lako oporave, a mali ne mogu cijeli život.

You have no rights to post comments