Danas cijeli dan pada kiša. Kad je na izvoru Kuselj ovako to onda znači da je palo puno kiše u kratkom vremenu. Zna ovdje ponekad biti i puno više vode, zna biti poplavljen i bunar, koji vidimo na slici. Dok se ovdje napajalo blago i dolazilo po vodu volovskim i konjskim zapregama puno češće je dolazilo do poplave ovoga izvora. Razlog bi mogao biti stočni izmet koji je mogao samnjiti propusnost ponora. Znala je tada biti puna ova draga vode, tad se reklo "Kuselj je izaša". Otkako nema blaga vrlo rijetko se dogodi poplava izvora, ponor sada guta i puno veće količine vode.

 

 

 

Kad je puno vode u podzemlju ona se pod pritiskom penje uz cijev bušotine i izlijeva se u šahtu na vrhu bušotine koja ima odvod cijev promjera 150 mm, a onda, kad je previše vode i preko šahte i tako  se dogodi da teče i na ovom mjestu.

 

Ponor se puni

Komentari  

#1 Kapela 2021-01-04 05:08
Aj me meni koliko sam puta isa sa volicima i lajtom po vodu tu na Kuselj A barem smo pili cisti izvorsku vodu nezagadjenu Bilo je malo dalje ali isplatilo se ici i bilo je ravnije i lakse za blago koje je vuklo kola, nego ici u zlibe doli na Tocak .
#2 Ivan 2021-01-04 11:30
Cijelo selo se snabdjevalo vodom s Kuselja kad bi bila suša, možda su neki iz Tuka i Borika išli u Jesenicu..
#3 Kapela 2021-01-05 05:45
Da istina je da Kuselj nikada nijen presusija ma koliko se trosija uvjek je dotok bija dobar, Kad je dosla Yu vojska tu na vjezbe oni su zamislili da ce nesto napraviti bolje pa su betonirali kistru i sve su zdrljali da je voda stala izlaziti Znaci da su Zilu zabetonirali, zacepili ,e onda su sve ponovo raskapali i eto sada je to tako , Dirali su u Licke izvore koje oni nepoznaju niti su bili strucnjaci za oto, Hvala Bogu da se povratila ista zila za vodu i eto radi bezprekorno ,

You have no rights to post comments