imagePriča o nestručnoj, lošoj i nadasve kriminalnoj obnovi Banovine nakon Domovinskog rata koju je otvorio Hrvatski glasnik zapravo je otvaranje Pandorine kutije i otkrivanje pljačke koju je teško nazvati pljačkom stoljeća jer je ona najveće zlo koje se dogodilo hrvatskom narodu u njegovoj povijesti.

U poslijeratnoj obnovi Hrvatske zakazale su sve strukture države, od vrha do lokalne razine. Zakazale su sve Vlade za čijeg mandata je provođena obnova. Zakazali su svi dijelovi od resornih ministarstava, inspekcija, komunalnih tvrtki, ministarstava pravosuđa, uprave, sigurnosnih službi do predsjednika Vlada.

Jednostavno cijeli sustav vlasti je bio urušen , pokazao svu nemoć i neznanje opterećen ili nesposobnim ili korumpiranim dijelova sustava.

Građevinski sustav ima ustroj, gdje se sve zna od onog tko malter miješa do onog tko zida. To nije sustav koji postoji od jučer i svojstven Hrvatskoj već sustav star koliko je stara poznata civilizacija. Taj sustav postojao je u starom Egiptu, po njemu su rađene piramide, ali postojao i kod Maja i Inka.


Kako u vojski postoji zapovjedni lanac tako postoji i u graditeljstvu. On u graditeljstvu kreće od građevinskog radnika, betonirca, zidara, predradnika, poslovođe, inženjera gradilišta, glavnog inženjera gradilišta, nadzornog inženjera, projektantskog nazora pa preko komunalnih tvrtki koje su dio piramide.

Sve izgleda komplicirano, no u stvarnosti je jednostavno. Kada je kuća gotova vrši se tehnički pregled, gdje postoji komisija, a kad se dobije rješenje ishođuje se uporabna dozvola, onda kuća uvodi u katastar i gruntovnicu. Bez uporabne dozvole kuća se ne može spojiti na komunalnu infrastrukturu, znači nema struje, vode i kanalizacije. Zvuči jednostavno, i je , ali kako loše i van projekta izvedena kuća može dobiti uporabnu dozvolu , upisati u katastar , gruntovnicu i spojiti na komunalnu infrastrukturu. Zakonski to nije moguće. Dakle tko je sve kršio zakone Republike Hrvatske.


Medijski prostor zatrpan je gomilom floskula odgovornih osoba, koji uopće ne razumiju što se događa i što je prava posljedica slika užasa i razaranja koje se vide. Sve ove reakcije odgovornih vode se načelom ja nisam kriv, kriv je neko drugi. Priče o uključenju DORH-a preko policije ne vodi nikamo jer istragu moraju voditi stručne, kompetentne i ničim opterećene osobe, ali ne samo istragu na Banovini, istragu treba provesti na području svih dijelova države gdje je rađena obnova.

Srušene kuće na Banovini postaju putokaz, otvaraju oči nadležnim službama da Banovina nije izuzetak i da se kriminal događao na svim područjima gdje je rađena obnova i da tijela države ne smiju stati u istraživanju kriminala na Banovi već se istražne radnje moraju provesti svuda. Naravno da postoje tvrtke i pojedinci koje su svoj posao odradile po pravilima struke i projektnoj dokumentaciji, ali prvi pokazatelji upućuju da su u manjini. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji svaka obnovljena ili novo sagrađena kuća u obnovi može se i mora se pregledati, bila ona na Banovini, Dalmaciji ili Slavoniji. Prevelika je indicija kriminala i nitko ne može garantirati da se situacija i potres na Banovini neće i ne može ponoviti u drugim dijelovima Hrvatske gdje je rađena obnova.

U Hrvatskoj je obnovljeno ili novo izgrađeno više od 150 000 kuća, država se hvali postignućima, ali ne govori o tome da se nelagoda življenja u takvim kućama proširila na cijelu Hrvatsku, da se razvijaju psihosociološka patogena stanja popu PTSP i da citiram poznatog hrvatskog psihijatra Hermana Vukušića: Cijela Hrvatska oboljet će od PTSP-a.

Ante Rašić / Hrvatski glasnik

Komentari  

#1 Kapela 2021-01-05 21:30
To su bili svi veliki clanovi HDZ koji su vladali po Opcinam i svuda po mjesnim ustanovam, koji su donosili odluke koliko se more potrositi a koliko ukrasti , Imamo mi Saborcani dobro iskustvo sa onima propalim vladarima koji su jos zaduzili Opcinu da se moralo iz proracuna vracati nekima izvodjacima radova, a novac je dobit od drzave , zna se di je zavrsija., Dakle kriminal je nastao odma devedesetih kad su vidili da jedni domoljubi ginu za Hrvatsku, a oni se bogate lopovi i kriminalci, Pa eto Diaspora je slala poruke i dokaze di je zavrsija novac koji su davali za obranu Hrvatske i Braniteljima , a oni sto su skupljali stavljali na svoje racune napisat cu samo za jednoga glavnog organizatora kriminala a to je vas voljeni Mesic kojem ste dali dva mandata uz sve opomene iz diaspore kao da su prkosili diaspori a prkosili su sami sebi eto sto se sve radilo Dali je bilo postenjaka u otoj vladi a jos i dnas ima zivih iz ote vlade , di je zapoceja kriminal, mozda sa neznanjem Predsjednika posto je bija bolestan i nije mogao imati punu kontrolu.
#2 Ivan 2021-01-06 10:07
Tako nam je i crkva obnovljena u 20 godina je sa nje otpalo polo pola nestručno ugrađenog. Najprvo je pao 18-metarski križ, odmah nakon obnove, oa su jedna po jedna otpadale nadstrešnice koje su bile postavljene oko ruba krova, pa su strunuli drveni ankeri....

You have no rights to post comments