Zub vremena samo je još više nagrizao unutrašnjost objekta, a “slučajni prolaznici” davno su ispraznili sve što je ostalo zaboravljeno u vili, poput klavira, čunjeva iz kuglane, biljarskih stolova...
Napravili smo projektni zadatak i odlučili da ćemo vilu Izvor obnoviti, no imat će sasvim drugu svrhu nego što je imala u prošlosti. Bit će to znanstveno-istraživački centar za klimatske promjene i promjene u kršu.

Pojasnio nam je to ravnatelj Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević. Prošle su četiri godine otkad smo obišli ovo nekadašnje impresivno zdanje koje se nalazi u ličkoj šumi kraj najdužeg hrvatskog sela - Saborskog.


Zub vremena samo je još više nagrizao unutrašnjost objekta, a “slučajni prolaznici” davno su ispraznili sve što je ostalo zaboravljeno u vili, poput klavira, čunjeva iz kuglane, biljarskih stolova... Jedino su postojani zidovi od zelenoga kamena, koji su 1948. dopremali sa zagrebačke Medvednice. Podignuli su je robijaši iz Lepoglave i s Golog otoka, a 99 njih, radeći ondje, ostavilo je život.


- Na jesen, kad se otvore fondovi EU, prijavit ćemo se na sve što bude kompatibilno našem projektu. Budući znanstveni centar nadilazit će hrvatske granice i bit će mjesto okupljanja europskih i svjetskih istraživača - najavljuje Kovačević, do kojeg se nitko nije zamarao zaboravljenom Titovom vilom.
Dodao je kako je na projektnom zadatku radilo više institucija.


- Okupili smo ljude iz Ministarstva zaštite okoliša, Instituta ‘Ruđer Bošković’, PMF-a, Šumarskog fakulteta i ostale jer želimo da ovaj projekt bude na nivou kakav zaslužuje.
Zasad, kaže, ne želi iznositi procjene koliko bi pothvat mogao koštati jer je prerano.

Tekst 24sata.hr

Foto: saborsko.net

You have no rights to post comments