Plitvica
Plitvica (također Surtuk potok i Sartuk potok), rijeka, lijevi pritok Korane; duga je 9,1 km. Izvire na sjeveroistočnim padinama Male Kapele, pod Sljemenom (920 m). Preko 78 m visoka slapa ulijeva se u Novakovića Brod, najdonje i najmanje jezero Plitvičkih jezera.

Hrvatska enciklopedija
Citiranje:
Plitvica. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 24. 3. 2021.

 

Plitvica i Sartuk su dva različita izvora

Većina ovoga što piše u Hrvatskon enciklopediji nije točno, a trebalo bi biti, osim visine slapa i toponima Mala Kapela!

Potok Sartuk i Potok Plitvica su dva zasebna izvora i dva odvojena vodotoka sve do Rodić Poljane. Potok Sartuk izvire ispod Kozje grede 915 m/nmv, na  starim kartama Sljeme (slika gore) između Previje, Kuselja i Sertić Poljane. Sartuk teče gorskim usjekom pored Sertić Poljane. U Plitvicu se ulijeva podno zaseoka Rodić Poljana. Stari naziv Sartuka je Szurduki Beli potok (slika ispod). Vremenom se izgubio naziv Beli potok ostao je samo Sartuk što dolazi od riječi Surduk - "jaruga, klanac...".

Na slici gore vidimo "Beli Potok", to je današnji Belac koji izvire ispod Velike Titre. Cijelo polje kod Kuselja podno Velike Titre se zove Beli Potoki, Beli Potoci, Bijeli potoci,a danas samo Potoci, odnosno sve više samo Kuselj.

Potok Plitvica izvire 4.5 km južnije od Sartuka točnije ispod vile Izvor "Titove vile" tj.  ispod Preke kose koja se proteže od Previje (Kuselja) do Bigine Poljane. Potok Plitvica je od izvora do Velikog slapa dug 4 km. Potok Plitvica se ne ulijeva u jezero Novakovića Brod, već u slapište Sastavci nakon kojih nastaje rijeka Korana. Plitvica nije lijeva pritoka rijeke Korane, već zajedno s Crnom i Bijelom rijekom, koje tvore Plitvička jezera, njeno izvorište.

 

Komentari  

#1 Kapela 2021-03-24 21:18
A ko nam pise povjest, i Enciklopediju, onda nista cudno nije, , dakle na sve moguce nacine nam kvare istinu i dodaju ono sto nami ne pripada nego nekome drugome, Prvo povjesni Grb koji je star blizu tisucu godina skinuli su Yu General i udbaska vlada sto je Pupavac proglasija da je Ustaski , Sto nema nista sa zdravom pamecom, POgledajmo na Crkvu Svetog Marka koliko je stara Crkva a Grb je vec postojao kao Povjesni simbol, zato je i stavljen na Crkvu, Koga se pitalo da nam prekrajaju povjest ,a to se radi i danas za uslugu takozvanim tudjincima sa tudjim imenima, sto ih vladari devedesetih proglasise drugim imenima a svi se rodili na zemlji Hrvata i stoljecima su tu a nikada se nece da zovu drzavom gdje zive i stoljecima su tu Krivi su takozvani vladari koji nam stavljaju uvjek Omcu oko vrata, to nam je i danas.
#2 Ivan 2021-03-25 13:19
Razlog zbog kojeg sam napisao ovaj članak je zbog netočnih podataka u Hrvatskoj enciklopediji o potoku Plitvica i potoku Sartuk koje sam pješice prešao u cijeloj njihovoj dužini, osim zadnjih 78 metara potoka Plitvica. :lol:

You have no rights to post comments