Radi bolje dostupnosti informacija koje su: saborsko.net, Ivan Vuković i Udruga žena ŽAS prikupili proteklih godina, na Glavni izbornik smo istaknuli tri nova naslova koji su objavljivani više puta na ovoj stranici kao  članci prigodom obilježavanja Dana pada Saborskog. Jer i danas 30 godina od agresije još svi "nismo načisto" koliko je ekshumirano iz masovne grobnice "Popov šanac" i "Borik" (18 ili 22 osobe), koliko je stradalo civila, a koliko branitelja...?

Nažalost i najnovije spomen obilježje koje je postavljeno ovih dana u režiji HVIDR-e i Općine Saborsko nije ništa razjasnilo, nego je još više zamutilo pitanje odnosa broja poginulih branitelja naspram broja ubijenih civila. Zato smo vam pripremili ova tri članka pa zaključite sami.

Poginuli branitelji Saborskog

Masovna grobnica, Spomen soba

Komentari  

#1 Ivan 2021-04-27 18:01
Saborsko ima tri kategorije žrtava: civile, civile-pripadnike narodne zaštite koji su dobili status branitelja i prave branitelje, ali nitko ih nigdje do sada nije tako razvrstao, ni na popisima, niti na spomen pločama. Do sad se tome najviše približila Udruga žena u Spomen sobi, ali uz kompromis tako što su napravile zajednički popis civila i pripadnika Narodne zaštite, koji su inače tabu tema u Saborskom ....

You have no rights to post comments