Najstarije izmjereno stablo na području Nacionalnog parka Plitvička jezera je stablo obične bukve (Fagus sylvatica). Starost stabla obične bukve iznosi više od 569 godina i predstavlja jedno od najstarijih stabala ove vrste u Europi. Iako njen prsni promjer iznosi svega 80cm, doživjela je veliku starost što znači da je godišnji prirast ovog stabla svega 0,14cm.

Velika starost ovog stabla u odnosu na njegov prsni promjer ukazuju da su životni uvjeti (tlo, voda, svjetlost) u staništu ove vrste vrlo oskudni, ali ipak vrsta je, uz vlastitu sposobnost  prilagodbe na teške stanišne uvjete doživjela duboku starost gdje je umjesto velikih dimenzija izabrala dugi  život.

Potvrda važnosti izdvajanja i očuvanja površina šuma koje su se razvijale bez utjecaja čovjeka kako bi se omogućilo proučavanje zakonitosti razvoja prirodnih šumskih zajednica, govori i podatak da ovo stablo nalazimo upravo u prašumi „Čorkova Uvala“, koja se nalazi području Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Prašuma Čorkova uvala nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Nacionalnog Parka Plitvička jezera, na nadmorskoj visini 860 do 1028 m, u zoni bukovo-jelovih šuma. Prostire se na površini od 84 ha.

Predstavlja sekundarnu prašumu – razvoj bez ili s neznatnim utjecajem čovjeka. Kako se životni procesi odvijaju nesmetano u njoj su prisutni svi razvojni stadiji svih sastavnica prašumskog ekosustava.
Dominantni dojam ostavljaju stabla različitih visina, debljina i starosti, npr.obična jela preko 500 godina starosti, visine 58 m i promjera 150 cm, a također velike dimenzije dosižu obična bukva i obična smreka.

Što se zbiva u prašumi?
U prašumi su stalne promjene koje se odvijaju u višestoljetnim razvojnim ciklusima gdje dolazi do promjene omjera vrsta drveća,vertikalne slojevitosti, gustoće i broja sušaca, količine mrtvog drveta, količine i veličine otvora u krošnjama, vjerojatnost vjetroloma i najezde za drveće štetnih insekata. Takve pojave ne pogađaju cijelu prašumu odjednom, već se događaju u pojedinim dijelovima šume, a rezultat toga je mozaični izgled.

 

 

Shema prašume Čorkova uvala

foto: saborsko.net

Zašto su prašume važne?

    Značajne su za očuvanje prirodne baštine.
    Imaju visoki stupanj biološke raznolikosti, potencijal genetske raznolikosti.
    Važne su za dobivanje uvida u prirodnu strukturu šuma.
    Referentna su mjesta za procjenu učinkovitosti upravljanja šumama.

 https://np-plitvicka-jezera.hr

Obične bukve (Fagus sylvatica)

foto: saborsko.net

 

Komentari  

#1 Darko 2021-10-01 09:40
Kako se još može odrediti starost stabla osim po golovima.Tako da se ne mora rušiti.
#2 Darko 2021-10-01 09:41
Po godovima
#3 Ivan 2021-10-01 09:53
Izbuši se šupljim borerom (da tako laički kažem) od kore do sredine stabla i izvuče uzorak cca 1 cm promjera i 40 cm dužine u ovom sličaju. Mislim da se to zove sondiranje.
#4 Kapela 2021-10-03 01:17
Da , Danas se rusi suma prekomjerno i sto se dogodi da se zemlja unistava i postaje neplodna Pogledajmo snimke Amazone sto se radi ili druga mjesta di vlada bezzakonje, mocnici nebiraju sredstva nego trce za bogastvom Kanada je skoro opustosena i sada se sve obrusava i nestaje , Nas velebit su unistili i svu sumu prodali italiji za vrijeme Yu, a sada vise nema zime kakova je nekad bila u Liki Topal vjetar dolazi sa mora i nema vise klime kao sto je bula , To je samo unistavanje ove planete od gladnih mocnika koji ne brigaju za buducnost,,, Oni zive od danas do sutra briga ih za buduce generacije ,

You have no rights to post comments