Danas je u Saborskom obilježena 30. godišnjica stradanja i okupacije ovoga mjesta u Domovinskom ratu. Kolona sjećanja je ove godine krenula ispred općinske zgrade (Doma). Glavna ceremonija je održana kod Spomen obilježja masovne grobnice "Ranjena golubica". Vijenci su se polagali i svijeće palile ovim redom: u ime svih poginulih i pobijenih vijenac je položila Kata Matovina koja je u Domovinskom ratu izgubila dva sina, izaslanici državnog vrha, županijsko izaslanstvo, izaslanstva  susjednih gradova i općina, PU Karlovačka i PP Ogulin, O.Š. Josipdol, P.Š Saborsko, Šumarija Saborsko-Plaški, udruga branitelja HEP-a,  braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata, civilne udruge i mnogi drugi mještani i gosti. Nakon polaganja vijenaca uslijedili su govori političara domaćih i gostiju. Molitvom biskupa Križića završena je ceremonija polaganja vijenaca. Potom je uslijedila sv. misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka.

 

Polazak ispred općinske zgrade ili Doma kako ga mi zovemo

 

Kolona

 

 

 

 

 

HEP-ova "bojna" iz Ogulina

Djeca su se s učiteljicama u kolonu uključila kod škole

Kolona sjećanja

 

Kata Matovina majka dvojice poginulih branitelja

U ime svih žrtava, mještana Saborskog te prije državnih dužnosnika, svijeću je ispred spomenika zapalila 79-godišnja Kate Matovina koja je u razaranju Saborskog izgubila dva sina, a svoj život je spasila hodajući s ostalim preživjelima tijekom dva dana i dvije noći šumom do tada još slobodnog Slunja.

 

Protokol je vodila pročelnica općine Saborsko Sanja Špehar

 

Spome obilježje Ranjena golubica

 

 

Ministar Tomo Medved je bio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

 

Predstavnici PU Karlovačke i PP Ogulin

 

Načelnik općine Saborsko Marko Bićanić i predsjednik općinskog Vijeća Željko Dumenčić

Predstavnici grada Ogulina na čelu s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem

Gradonačelnica grada Slunja

Gradonačelnik Duge Rese

Izaslanstvo grada Otočca

Načelnik općine Plaški Pero Damjanović

Izaslanstvo općine Brinje

Načelnik općine Rakovica M. Bićanić

Općina Plitvička jezera Ante Grdić i Ante Kovač načelnik općine

O.Š. Josipdol na čelu s ravnateljicom škole Anđelinom Božičević koja je inače porijeklom iz Saborskog. Anđelina je u Saborsko došla i kao predstavnica Općine Josipdol kao predsjednica Općinskog vijeća.

Dr. Josip Zorko sa Marijom i Maricom Matovina - ratni sanitet u Saborskom 1991.

 

 

 

 

 

 

Članovi braniteljske udruge HEP-a

HEP

HEP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djeca iz P.Š. Saborsko na čelu s ravnateljem Vlatkom Kulićem i učiteljicom Danijelom Matijević Šimić

 

Jasmina Dubravčić s djecom

 

Šumarija Saborsko - Plaški; upravitelj Dubravko Špehar, Mate Matovina i Ružica Vuković

Barica Conjar

SDP grada Ogulina

Mile Conjar

 

 

 

 

Između dožupanice i ministra Medveda stoji Kata Matovina majka dvojice poginulih branitelja. Ova slika najbolje govori kako vrijeme baš i ne liječi rane.

 

Kolonu sjećanja predvodili su izaslanik premijera i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik vrhovnog zapovjednika OS RH general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanica predsjednika Sabora Vesna Hajsan-Dolinar te načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.
“Pedeset i dvije žrtve su ovdje žrtve bile, od kojih je 26 hrvatskih branitelja i 26 civilnih žrtava, a njima treba pribrojiti još osam nestalih. Iako je prošlo 30 godina od tih stradanja, još i danas su i te kako prisutne posljedice u društvu”, kazao je ministar Medved,

Ja bih broj od 26 hrvatskih branitelja raščanio na 16+10, to će razumijeti svi Saborčani. I nije osam nestalih nego devet.

 

 

 

 

 

Udruga branitelja HEP-a, ROSH (Regionalni odbor za središnju Hrvatsku) je već godinama najbrojnija Udruga na komemoraciji u Saborskom, to do ove godine nije bilo primjećeno od voditelja protokola, ove godine je po prvi put uvrštena u protokol nakon višekratnih poziva načelniku općine i najava dolaska voditeljici protokola.

Čalnovi udruge HEP-a

Komentari  

#1 Kapela 2021-11-13 02:28
Pocivali u Miru Bozijem a hvala svima koji su dosli na ovaj dan da bi se sjetili svih Zrtava u Saborskom a ujedno i u Hrvatskoj Posebno hvala nasem uredniku Portala Ivi Matovina sto nam je ove slike prikaza koje vrijede puno i naj vise, da se ne zaboravi sve sto je bilo u nasem Saborskom 1991, Udruga Branitelja HEP je trebala biti ite kako naglasena posto oni su naj masovniji u sjecanju na zrtve naseg Saborskog , svake godine.a osoba koja nezna voditi protokol nebi se trebala uzimati otoga posla. Moze je biti samo stid ako ima i malo obraza .. .,
#2 Ivan 2021-11-13 05:04
Prošle godine je nas iz HEP-a bilo 70 članova, pun autobus branitelja, tako i ove godine iz Siska, Zagreba, Karlovca, Ozlja i još nekoliko HEP-ovih vozila iz Ogulina i HE Gojak. Ja sam prošle i pretprošle godine osobno molio voditelja protokola da najavi Udrugu branitelja HEP-a pošto smo došli u velikom broju, nije zbog mene nego zbog mojih kolega, no uzalud.
Ove godine su zvali još neki iz Udruge i eto po prvi put smo najavljeni da smo tu.

Udrugu branitelja HEP-a, za one koji ne znaju, čine djelatnici HEP-a, dakle mi koji još radimo.
#3 Ivan 2021-11-13 09:17
- Kad bismo prestali komemorirati ove datume naših stradanja, rekao je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, jednog dana bi se zaboravilo tko je bio agresor i što se ovdje dogodilo te kako se stvarala država Hrvatska.
- U Drugom svjetskom ratu u Saborskom je poginulo 498 mještana, o čemu se sljedećih 40 godina nije smjelo govoriti, rekao je Bićanić.
- I onda se zaboravilo tko je to počinio i zašto. Sada, nakon ove obrambene, slavne, veličanstvene i poštene pobjede hrvatskih branitelja ne smijemo zaboraviti što nam se dogodilo. Treba nam se vratiti ona ratna sloga branitelja koji su davali život za drugoga, a koja se danas polako gubi, poručio je Bićanić.


Kaže Bićanić: Treba nam se vratiti ona ratna sloga branitelja koji su davali život za drugoga..., a sve su od samog početka činili suprotno, neki su bili i ostali jednakiji od drugih.
Pravo je pitanje koje sam sebi treba postaviti načelnik i njegovi suradnici što su to drugi napravili za one koji su dali svoje živote za sve nas...? To je poanta i ključ riješenja po pitanju sloge danas.

Ima ona da pametan piše, a lud pamti. Neće svjedoci ratnih događaja živjeti vječno i ponavljati što se to dogodilo i Saborsko 1991..

Kad se neki događaj zapisuje onda je važno zapisati činjenice, tj. istinu, tu nadu polažem u našeg povjesničara prof. Ivana Vukovića koji radi na knjizi o Saborskom, a ne u nekakve knjige Luke Hodaka koje je jučer najavio u svom prijenosu komemoracije na Fb profilu ili u neke koji niti ne znaju kada je počela agresija na Saborsko, jeli 27.7. ili 5.8. 1991..

Nije dovoljno ni u kamen uklesati bilo što, bilo kako, ni na bilo kojem mjestu, to treba napraviti prije svega pošteno bez fige u džepu, samo je takvo djelo zadovoljština za obitelji poginulih i kao takvo ostaje za vječnost.

You have no rights to post comments