Prvi rezultati popisa stanovništva 2021. pokazali su da izumiremo. Tko je kriv? To pitanje, ali i druga vezana uz ovu problematiku novinari Večernjeg lista postavili su Stjepanu Štercu, demografu i profesoru s Fakulteta hrvatskih studija. U samom početku Šterc je istaknuo da je glavni krivac izvršna vlast, ali krivi su i oni koji su u oporbi jer o ovoj problematici traje muk već 30 godina.

U kojem trenutku će se po vašem mišljenju dogoditi ta kap koja će preliti čašu?

Od 2001. godine do 2021. godine, u dva popisna razdoblja, promijenila se biračka populacija za gotovo dva milijuna. Oko milijun i pedeset tisuća je preminulo, to je starija populacija koja u principu ne traži promjene. Oko 850 tisuća mladih je ušlo u 19 godinu i imalo pravo glasa. To je populacija koja traži promjenu. Kako do tih promjena nije došlo, izgubili su taj bunt i svoju odluku o traženju promjena su zamijenili odlukom o odlasku iz Hrvatske. Nama se događa da Hrvatsku napuštaju uglavnom mlade obitelji s djecom.  Ostaje relativno starija populacija koja se može na izborima tehnički dohvatiti. Pogotovo zadnji izbori gdje je vlast osvojena sa nekih 17 posto ukupnog biračkog tijela. Vi te izbore možete dohvatiti kroz tehničku organizaciju stranke, kroz call centar, kroz baze podataka, kroz obaveze članstva s kim mora razgovarati i dovesti ga na izbore i tako dalje. To se čini zadnjih nekoliko izbora. Teško je prognozirati kada će se dogoditi taj bunt i traženje ozbiljnijih promjena, ali će se dogoditi po mojoj procjeni kada se počnu ugrožavati temeljni sustavi u državi, kada se recimo krene lomiti mirovinski sustav.

Kada se može očekivati slom mirovinskog sustava?

Ja sam radio jednu studiju i tada je bila procjena da će to biti najviše do deset godina. Sada je prošlo već četiri godine. S obzirom na ubrzavanje iseljavanja i ovu depopulaciju od 400.000 ljudi koja je registrirana na popisu 2021. godine uz političku mirnoću kakvu sad imamo, nama se može dogoditi da se poveća prirodni pad u deset godina sa 160.000 na preko 200.000 ljudi, a može nam se dogoditi i da ovaj preostali potencijal iseljavanja isto tako napusti zemlju. To je nešto što je pretpostavka. Mi kada radimo na analizama, ne smijemo stati na tome, nego moramo na osnovu toga raditi projekcije kako bismo upozoravali politički sustav što činiti. Moja je procjena još nekih 6-7 godina.

Više o tome OVDJE

Komentari  

#1 Ivan 2022-01-20 05:37
Taman kad odem u mirovinu dočekat će me prazna kasa Mirovinskog fonda u koju sam uplaćivao 40 i nešto godina. Doćekat će me/nas "prazna kuća" ...!?
Omjer broja zaposlenih i umirovljenika danas u Hrvatskoj je; milijun i sto tisuća zaposlenih naspram milijun umirovljenika (1.1 : 1.0), kad se ovaj odnos okrene onda dolazi do sloma mirovinskog sustava, a to će se izgleda brzo dogoditi.
Ovo nebi izdržala ni Švicarska, a naše vlasti ponašaju kao da je sve u najboljem redu, a mi na rubu ponora ...!? Što reć' ...?

You have no rights to post comments