U nedostatku većih skandala s ovogodišnjih maturijada (zagrebački žargon: norijada), mediji jedva dočekali da prikažu hrvatsku mladež (u ovom slučaju slavonskobrodsku i dubrovačku) kao primitivnu i ustašku. Ljudi su sugestivni pa čim vide crne majice, odmah svaku dignutu ruku vide kao rimski pozdrav. Ako se pomnije pogleda, samo 1 učenik pozdravlja rimskim pozdravom, dosta njih ima obje ruke u zraku, a jedina učenica na slici pozdravlja s 3 prsta. Riječ je o smjeru CNC, dakle 3. srednje, a povijest su imali samo u 1. srednje. Domovinski rat na kraju 8. r. vjerojatno nisu stigli obraditi.
Zanimljivo da su najglasniji u osudi maturanata oni koji se zalažu da se povijest ukine u svim trogodišnjim strukovnim školama, jer što će strukovnjacima povijest, jedini predmet u srednjoj koji ih podučava građanskom odgoju. Reforma školstva upravo i ide u tom smjeru da se POV (ali i GEO i BIO) makne iz svih trogodišnjih, a smanji u ostalim strukovnim školama. Ako se to dogodi, siguran sam da će za 10 g. biti gomila mladih koja će pozdravljati ZDS i mjeriti visinu kukuruza. Oni će povijest, poput Joea Simunica, znati samo iz Thompsonovih pjesama.


Nastavno na moju prethodnu objavu, drago mi je da sam imao prilike maturante podučavati o Domovinskom ratu, a još više da su puno toga naučili i da su zadovoljni, kako su mi i sami rekli, pogotovo životnim primjerima. Otvorili su mi se i pričali o sudbinama svoje obitelji, a detalje ću zadržati za sebe. O svojim roditeljima Hrvatima protjeranima iz Bosne od strane Srba iz Banja Luke i muslimana iz Novog Travnika, o stradalima, mučenima u logorima na Manjači, što kaže sin Karlovčanina koji je otkrio Jazovku, što kaže unuk Fikreta Abdića Babe, o precima koji su spašavali karlovačke Židove od holokausta, o rođacima koji su živi bačeni u Jazovku, ubijenima na Križnom putu i tako dalje. Nekima su roditelji izbjegli u Oluji iz Hrvatske. Svatko ima svoju priču.


Drago mi je, a i njima kako kažu, da su saznali što se događalo u Saborskom 1991. Nitko od njih nema nikakve veze sa Saborskim, a samo dvoje je znalo da je Saborsko u Karlovačkoj županiji (neki nisu znali da je Ogulin u istoj županiji). To i ne čudi s obzirom da je od Saborskog do županijskog središta barem sat i pol vožnje u jednom smjeru (vlak i bus ne postoje). Karlovčani i Zagrepčani na Plitvice idu kraćim i bržim putem preko Slunja. Kako god, imam dojam da mediji radi senzacionalizma i čitanosti, nastoje samo ocrniti hrvatsku mladost. A ako je političarima do tog da mladi poznaju povijest od sada pa do svoje starosti, pravi potez bio bi da ona ostane kao predmet i u strukovnim školama.

prof. Ivan Vuković

Komentari  

#1 Ivan 2022-05-28 09:28
Sama riječ norijada znači ludovanje, pa to tako treba i shvatiti, a ne od toga nepotrebno dizati toliku prašinu.

You have no rights to post comments