Datum 3. srpnja 2022. godine bit će u župi Saborsko upisan velikim slovima, dan kada je posvećen novi oltar u crkvi sv. Ivana Nepomuka. Misu je predvodio i oltar posvetio Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.  Biskupu Križići su pri posveti oltara asistirali : vlč Josip Štefančić, generalni vikar gospićko-senjske biskupije preč. Mišel Grgurić, vikar župe sv. Križa Ogulin Bruno Lovaković (budući župnik Plaškog i Saborskog) i domaćin don Goran Antunović. U oltar su prilikom ove svečanosti pohranjene moći Blaženog Alojzija Stepinca.

Svečanosti su nazočile i civilne vlasti: ministar Tomo Medved, županica Martina Furdek-Hajdin i načelnik Općine Marko Bićanić. Ovom prigodom su se u Saborskom okupili i vlasnici oldtajmera iz Hrvatske i BIH. Nakon svečanosti posvećenja oltara, proslava je nastavljena u vatrogasnom domu, uz jelo i piće.

 

 

Povodom današnje svečanosti u Saborsko su stigli i oldtajmeri iz Hrvatske i BIH

 

 

 

 

Prije sv. mise održana je kratka ceremonija kod spomen obilježja masovne grobnice

 

Procesija je od spomen obilježja krenula u crkvu

 

 

Žene u saborčanskim narodnim nošnjama

 

Božica Vuković

 

 

 

 

 

Glas Gacke piše:

SABORSKO - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić posvetio je 3. srpnja novi oltar u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Saborskom.

Nakon obreda ulaza, biskup je blagoslovio vodu, poškropio narod u znak pokore i na spomen krštenja te oltar i završio molitvom. Zatim je zapjevao „Slava Bogu na visini“.

Govoreći o obredu posvete oltara biskup je u homiliji istaknuo: „U ovoj crkvi u Saborskom, u mjestu koje ima svoju mučeničku povijest i zato je na poseban način sveto mjesto, pod ovom misom posvetit ćemo novi oltar, žrtvenik koji simbolizira samoga Isusa i njegovu žrtvu za spasenje svijeta.“

Nakon homilije izmoljene su Litanije svih svetih, slijedila je pohrana moći bl. Alojzija Stepinca u oltar. Biskup je potom mazao krizmom oltar i molio. Zatim je polio krizmom sredinu oltara i njegova četiri ugla te svu oltarnu ploču. Nakon toga kadio je oltar, stavio tamjan u žarišta na oltaru, a službenici su pokadili biskupa i narod. Nakon kađenja, oltar su pripremili za euharistiju. Župnik je pristupio biskupu, a on mu predao zapaljenu svjećicu kojom je zapalio svijeće na oltaru.

Nakon pričesti biskupijski kancelar Grgurić pročitao je svečanu povelju o posveti novog oltara. Povelju su potpisali biskup, župnik i biskupijski kancelar. Nakon potpisivanja biskup je povelju predao župniku. Na kraju župnik je zahvalio biskupu i predao mu darove u ime župe.

U Saborskom su 12. studenoga 1991. srpski odmetnici ubili 52 župljana, ostale su protjerali, a župnu crkvu i cijelo selo porušili. U subotu 26. kolovoza 1995. prvi put je slavljena svečana misa u porušenom i spaljenom Saborskom nakon njegovog oslobođenja u akciji Oluja. Kamen temeljac za izgradnju nove crkve blagoslovljen je 16. svibnja 2001. godine. Nova crkva izgrađena je na mjestu prijašnje i posvećena je 16. svibnja 2003. godine.

IKA/M.K.

 

Današnjoj svečanosti je nazočio i načelnik PP Ogulin Goran Vukelja

Moći Blaženog Alojzija Stepinca

Moći Blaženog Alojzija Stepinca su ugrađene u novi oltar

 

 

Kata Sertić

 

 

Biskup maže oltar Svetim uljem

 

 

Tamjan u zemljanim zdjelicama

Brisanje sv. ulja nakon posvete

Pokrivanje oltara, Sanja Špehar i Božica Vuković

 

 

 

Don Goran pali svijeću na posvećenom oltaru

 

 

 

 

preč. Mišel Grgurić čita povelju o posveti oltara

 

Potpisivanje povelje

Kata Sertić uručuje poklon biskupu

Ispred crkve je zaigralo Alaj kolo, stara saborčanska tradicija

 

Foto: saborsko.net

You have no rights to post comments