Ne treba vam čarobni štapić da biste uživo doživjeli ove bajkovite prizore snježnih dolina. Iskusite nezaboravnu obiteljsku zimsku idilu u šarmantnom Saborskom i njegovoj okolici koja skriva neistražene prirodne i povijesne ljepote.


Svega dva sata vožnje od Zagreba, u srcu zelene Hrvatske nalazi se sada snijegom prekriveno igralište za velike i male. Anđeli u snijegu, grudanje, sanjkanje, izrada snjegovića - vaše "platno" je spremno!

Vikend u snijegu, tko je za? Istražite ponudu na destinaciji i obavezno ponesite zimsku opremu:

Tekst i foto: Plitvičke doline

 

Ššš, odat ćemo vam tajnu! Saborsko će uskoro postati pravi turistički biser. A zašto i ne bi? Smješteno na samom ulazu u NP Plitvička jezera, Saborsko je mikro-destinacija u kojoj vlada skladan suživot jedinstvenih prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti na svakom koraku. Nekoć slabo poznat, gotovo skriven kutak usred plitvičkog raja, Saborsko nakon pridruživanja raznolikoj a složnoj obitelji Plitvičkih dolina samouvjereno izlazi iz sjene, spremno da (avan)turistima novog doba ispriča svoju priču i objelodani svoje zapanjujuće tajne. Otkrijte ih prije svih i još ove zime uživajte u snježnoj bajci koja nijednog člana vaše obitelji neće ostaviti ravnodušnim.

Djevičanska bjelina svugdje oko vas. Gužva, nula bodova. Čitavo ovo snježno kraljevstvo postoji samo za vas. Kraljujte u miru i blagujte u obilju, a za ciku i graju pobrinut će se vaši prinčevi i princeze. Kako drukčije da reagiraju kad otkriju da je ovdje svaki novi brežuljak njihovo novo sanjkalište, a za vrijeme boravka, naravno, moraju isprobati baš svako od njih!


Nagovorite ih ipak gdjekad na kakvu krepku šetnju ili brzinski izlet jer ipak ste u kraju koji želite otkriti prije svih. Otkrijte za početak jezero Blata, nevjerojatan prirodni fenomen kakvih na svijetu nema mnogo – točnije, ima ih tek tridesetak. Ovo je, naime, estavela, šupljina u kršu koja naizmjenično izbacuje ili guta vodu pa jezero u vlažnim razdobljima nastaje, a u sušnim netragom nestaje. Ujedno, ovo je i jedinstvena prigoda da svoje bližnje iznenadite i oduševite ne samo pogledom na jedinstveno čudo prirode – koje, uzgred, u ovo doba godine izgleda hipnotizirajuće bajkovito – već i svojim vokabularom jer tko zna kad će vam se sljedeći put ukazati prilika da u svakodnevni govor ubacite riječ estavela.

Čudu prirode pridružite i čudo mostogradnje! Izletom u obližnju Ličku Jesenicu otkrit ćete kameni most koji su vješti dalmatinski klesari izgradili još davne 1876. godine, a sačuvan je u svom izvornom obliku i zaštićen kao nepokretno kulturno dobro. Lička Jesenica naselje je na istoimenoj rijeci ponornici koju odmilja zovemo i Zelenka, a vidljivo je i zašto. Istražite njezine zapanjujuće ljepote i bit će vam jasno da u općini Saborsko čak ni usred zime nije sve tako bijelo kao što izgleda na prvi pogled.

 Rapsodija u bijelom: Snježna bajka u općini Saborsko

You have no rights to post comments