Prije 7. godina (2016) sam bio prisiljen pisati pismo Predsjednici Republike Hrvatske zbog dugogodišnjeg neprimanja Saborčna na sezonske poslove u NP Plitvička jezera. U NP Plitvička jezera tada nisu bili svjesni da sjeku granu na kojoj sjede, primali su radnike, preko političkih i rođačkih veza, iz Otočca i drugih udaljenijih mjesta, a Saborčane su višekratno odbijali. Mnogi mladi Saborčani, koji su se godinama bezuspješno pokušavali zaposliti u Parku, su otišli diljem Hrvatske i Europe. Otišli su  trbuhom za kruhom i tamo zasnovali svoje obitelji, a rodno im selo izumire.

Danas je NP Plitvička jezera došao u situaciju da više na svom području ne može naći dovoljan broj sezonaca, pa su 4.4.2023. nakon prvog, raspisali ponovljeni oglas za još 72 radnika:

PONOVLJENI OGLAS ZA ZAPOŠLJAVANJE – TURISTIČKA SEZONA 2023

Pa neka!

*

*

*

P I S M O PREDSJEDNICI REPUBLIKE HRVATSKE

 

Komentari  

#1 Ivan 2023-04-11 15:57
Da je bilo pameti u Parku, trebalo je sve učiniti da se zapošljava lokalno stanovništvo, posebice mlado koje bi ostalo ovdje živjeti.
No nažalost nije bilo pameti!

Saborsko je po popisu iz 2011. godine u jeku velikog rasta broja posjetitelja u Parku, u godinama kada Saborčani nisu mogli doći do posla, brojilo 462 stanovnika, a po popisu iz 2021. godine broji 334 stanovnika (130 stanovnika manje), kada više ne može ispuniti zahtjeve Parka. Sada se u Parku može lako doći do posla, ali nažalost nema više tko.

Moje dvoje djece je otišlo iz Saborskog, sada su to dvije obitelji sa ukupno 6 osoba (4+2), za sada ..., a gdje su još drugi ...

You have no rights to post comments