Ispis
Hitovi: 2900

RTL Direkt - VIDEO

Objekt se počeo graditi 1948. godine, gradnja je trajala pet godina, a gradili su ga, između ostalih, i robijaši iz jugoslavenskih zatvora. Prema današnjoj vrijednosti, gradnja cijelog objekta koštala je oko 160 milijuna eura
Skriveno u šumi, desetak minuta vožnje od ličke magistrale i ulaza u Plitvička jezera, stoji ovo impozantno zdanje. Vila Izvor, poznata i kao Objekt 99, nekoć je bila najskuplja rezidencija Josipa Broza Tita, mjesto namijenjeno prvenstveno za maršalov odmor.


Objekt se počeo graditi 1948. godine, gradnja je trajala pet godina, a gradili su ga, između ostalih, i robijaši iz jugoslavenskih zatvora. Prema današnjoj vrijednosti, gradnja cijelog objekta koštala je oko 160 milijuna eura.
 Mramorne ploče i stepenice danas su zapravo jedini dokaz raskoši i luksuza koji je postojao u cijelom objektu, sve ostalo s godinama je nestalo.

Posljednji put u funkciji je bila krajem 80-ih, otkada je sustavno pustošena, prvo su unikatni namještaj i vrijedne umjetnine pokrali vojnici Mile Martića u vrijeme rata. Nakon toga objekt je par godina čuvan, da bi u novom stoljeću bilo odneseno sve što je vrijedilo, a raskošna vila nastavila iznutra propadati.

Inače, kamen za većinu zgrade je donošen sa, nećete vjerovati, Medvednice, jer je riječ o ovom specifičnom zelenom škriljevcu, koji se danas više ne može eksploatirati.

Iako je u startu zamišljeno da bude sjedište vrha JNA, još za gradnje se krenulo smjerom luksuza.

Svima je poznato da je Tito jako volio filmove i naravno da onda nije propustio u vili namijenjenoj za odmor napraviti sebi i kino dvoranu. Kad Tita nije bilo, drugi su ugledni drugovi ovdje priređivali bankete, navodno dovodili i prostitutke. Vila je imala čak i kuglanu.

Bilo je još, naravno, prostorija za zabavu, u jednoj od njih bio je i biljarski stol, evo i dan danas ga ima, gdje su Tito i drugovi igrali partijice. Postoji jedna anegdota da je Tito bio toliko ljutit kada je jednom izgubio partiju, da je uzeo kuglu i bacio je u zid. Ostavili su tu rupu kao uspomenu, ali danas je u zidu toliko rupa da ne možemo znati koja je ona od Titove kugle.

Kako neprijatelj nikad nije spavao, postojao je i stotinjak metara dug evakuacijski tunel za kojeg su znali samo Tito, Jovanka i osiguranje, danas je poluurušen. Na katu su bili apartmani za goste i domaćine.

Titov apartman je bio, zar ste sumnjali, najveći i najluksuzniji, od tog cijelog luksuza danas je ostao samo ovaj žuti tepih koji nipošto ne izgleda luksuzno. Imao je dvije etaže i, naravno, najljepši pogled.

A kako se Tito pred kraj života otežano kretao, i na to se mislilo, i zato mu je ugrađen lift koji je išao skroz do podruma, evo i danas tu stoji. Iako izravnih svjedoka nema, legende o Titovu boravku u Vili Izvor i danas se prepričavaju.

Postoji priča iz tog vremena kada su lički lovci ulovili jednog malog medvjeda, i onda ga 5-6 godina puštali da izraste u gorostasnu zvijer. Nakon toga je organiziran lov i pripitomljenog medvjeda su pustili taman pred nišan Velikog vođe, i on ga je ustrijelio s jedne čeke, naravno potpuno nesvjestan da je sve bila namještaljka.

Što dalje s Objektom 99? Nakon četvrt stoljeća propadanja, i dalje stoji plan da se cijeli objekt uredi i prenamijeni u istraživačko-znanstveni centar.

"Fokus objekta i buduća namjena isključivo je za istraživanje flore i faune, odnosno područja krša, u neko srednje vrijeme, jako je teško govoriti o godinama", rekao je Ognjen Borčić iz Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera.

Plan je ambiciozan, poznavajući prilike u Hrvatskoj, realizacija se može očekivati u idućih pet do deset godina. Do tada, najluksuznija Titova vila ostaje jedinstvena atrakcija za koju malo tko zna.