Saborsko, obrada zemlje uz pomoć konja (oko 1977.), fotografija lijevo.
Do 1970-ih oralo se drvenim plugovima uz pomoć volova. Prvi traktor u Saborsko došao je 1972., a i tada se uglavnom oralo uz pomoć konja ili vola. Selo je prvi put dobilo struju 1969., kada su Amerikanci hodali na Mjesecu. Mještani su sami skupljali novac za elektrifikaciju, iskapali jame za stupove ili kanale za uzemljenje. Tako je Mata Bićanić zv. Jakota (1921-1990) na Brdinama gdje mu je bila kuća sam bez ičije pomoći u prethodno iskopane jame podigao 20ak kestenovih st​upova za struju. Četiri zaseoka nikad nisu elektrificirana i postupno su izumrla.
Maćehinski odnos vlasti prema Saborskom za posljedicu je imao i gubitak gotovo 2/3 stanovnika od 1948. do popisa uoči rata 1991. U istom razdoblju OŠ Saborsko se od osmogodišnje škole s 3 odjela u višim razredima (a, b i c) pretvorila u PŠ do 4 razreda, dok su njene PŠ ukinute.
Kuće u Saborskom su do oko 1980. građene isključivo od drveta (s temeljima od kamena). Uoči rata, u Saborskom je bilo približno 90% drvenih kuća. Danas Saborsko izgleda potpuno drugačije.
U pozadini: predratna crkva sv. Ivana Nepomuka (danas potpuno drugačija) i župni dvor.
Izvor fotografije: Saborsko.net
Prva Ivanjica nakon Domovinskog rata
Saborčanska prezimena kroz 300 godina.

You have no rights to post comments