Ispis
Hitovi: 460

Tekst preuzet s fb profila  EKOLOŠKI OTISAK

Planinarsko – ekološka sekcija planinarskog društva Matica, čiji sam i ja član, osim organizacije planinarskih izleta, temeljni smjer djelovanja Sekcije jest očuvanje okoliša i zaštita okoliša.

Povodom međunarodnog dana voda organizirali smo veliki pohod na Plašku Glavu sa planinarskim društvom «Plaške Glave» iz Plaškog. Plaščanska dolina i okolina obiluju prirodnim ljepotama i fenomenima, imaju 54 izvora pitke vode. Plaščansku dolinu presijecaju dvije hladne i bistre rječice Vrnjika i Dretulja, kao i mnogobrojni potoci.
Ti mnogobrojni izvori, plodna zemlja Plaščanske doline i šumovite planine bile su oduvijek razlog za život, ovdje, na međi Korduna, Gorskog kotara i Like, u centru zbivanja. Poznato je da su Japodi naseljavali ovu dolinu stoljećima, arheološki tragovi njihovog života ovdje, iako gotovo potpuno neistraženi svjedoče o toj bogatoj kulturi. Poznato je i da su pored štovanja prirodnih sila posebice štovali vodu, kao izvor života, kao svemirski fluid. Možda je zato i nama kao društvu bilo potpuno prirodno za svoj fokus i svoj dan izabrati dan voda.
.
Foto: Mario Ornik
PLAŠKA GLAVA - GRADINA
.

.
VRELO DRETULJE
.
Prof. Dragutin Hirc u svojoj knjizi Gorski Kotar je napomenuo da nigdje u našoj domovini nije pobrojao toliko izvora na tako malom prostoru (njih 54), a boravio je u Plaškom i okolici samo par dana. Jedan drugi velikan planinarstva prof. Josip Poljak napisao je do sada najbolju studiju o jezeru/estaveli Blata. Starije a i novije studije svrstale su rijeku Dretulju među najčistije na svijetu.
Na rijekama su od pamtivijeka bili mlinovi, pilane i ribogojilišta, od kojih se danas poznaju samo tragovi, tu je i kratka ponornica Sinjac, koja izvire iz tri gorska oka, duboka jezera (134 m, i još se roni) ispod Pištenika. Sve ove vode poniru u drugom dijelu doline, u bezbroj manjih i većih ponora da bi se nekoliko kilometara dalje ponovno pojavile kao Mrežnica. Ovdje je zgodno napomenuti i iznimno bogatstvo špiljama i pećinama od kojih neke poznate (Balinka, Grbina pećina, Perina jama, Mokra i Suva pećina) a mnogo njih još neotkrivenih.
“Kao društvo želimo popularizirati sve ove činjenice, stavljajući ih tako na svjetlo javnosti i na korištenje u održivom razvoju kraja. Kroz svoje aktivnosti želimo označiti planinarske i poučne staze pored brojnih izvora pitke vode, povijesnih lokaliteta, lokalnih inicijativa i zanimljivosti, želimo podići svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja ovih vrijednosti kao i o mogućnostima njihovog korištenja za ekonomski razvoj kraja. Cilj ovih aktivnosti je stvaranje mreže staza i šetnica, objavljivanje turističko-planinarske karte i vodiča, školovanje planinara, markacista, vodiča, speleologa… Pionirski posao, ali vrijedan truda. Kako bismo se uvjerili da smo u pravu, u goste smo pozvali planinare iz cijele Hrvatske da nam dođu u pohod i podijele sa nama pogled na planine i doline. Na međunarodni dan voda koji smo odabrali kao i dan našeg društva organizirali smo 1. pohod planinom i dolinom Plaškog.”
Pozivam vas da obiđete ova mjesta, u svako godišnje doba je lijepo. Sve što donesete u prirodu, ponesite natrag sa sobom. Primjetila sam da skoro nitko iz društva nije htio pušiti na tako čistim mjestima.
.