Ispis
Hitovi: 708

Hrvatske ceste pokrenule su postupak raskida ugovora s tvrtkom Poduzeće za ceste (PZC) iz Slavonskog Broda o redovitom održavanju i zaštiti državnih cesta za područje Zagrebačke županije i Grada Zagreba te Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Ugovor je potpisan u travnju ove godine na iznos od 54 milijuna eura bez PDV-a.

Vijest je potvrđena na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Potpredsjednik skupštine Stjepan Mikulandić (SDP) podsjetio je kako odmah na početku bilo vidljivo da odabrana tvrtka nema ni tehnički potencijal. 

- Ili je odabir izvršen po nalogu nekih zbog višeg interesa ili teško da su odabirali nestručni ljudi. Neće nitko snositi odgovornost, komentirao je Mikulandrić. 

Dodao je kao se nada da će u pregovaračkom postupku HC za zimsko održavanje odabrati koncesionara koji mogu ispuniti uvjete. 

- Hoće li opet biti igara oko neke "N" firme kao ove godine za ljetno i zimsko održavanje državnih cesta, ostaje za vidjeti, poručio je Mikulandrić. 

Pitao je županicu, koliko je bilo prometnih udesa koji su bili posljedica neizvršenih radova na državnim cestama, kolika je šteta i jesu li štetu službe podnijele prijave nadležnim institucijama. Kazao je kako on ima info da je bilo više od pet.

 

Županica Martina Furdek Hajdin kazala je kako je na njihovu inicijativu održan sastanak s Ministarstvom prometa.

- Da nije tragično bilo bi smiješno. Rečeno nam je bilo da kakvo god loše stanje bilo u našoj županiji da je najbolje stanje u odnosu na druge županije jer smo mi ti koji najviše negodujemo. 

Županica je potvrdila da 27. rujna došlo do raskida ugovor s odabranim koncesionarom. Dodala je da je pregovarački postupak u tijeku s tvrtkama koje su se javili na natječaj i koje taj posao mogu obaviti. Tvrtka će biti uvedena u posao 16. listopada, a ugovor će biti potpisan do 30. travnja sljedeće godine odnosno do kraja zimske sezone. 

- Možemo biti sigurni nekoliko mjeseci. Hrvatske ceste idu dalje s novim postupkom raspisivanja natječaja. Drago mi je da se prepoznao problem sigurnosti i kvalitete prometa na svi područjima jer je ovim ugovorom ono bilo ugroženo, poručila je Furdek Hajdin.  

 

https://kaportal.net.hr