. -Danas je u Saborskom u općinskoj vijećnici odražana javna rasprava o studiji uticaja na okoliš, zahvata "državne ceste D42 Saborsko-Rakovica". Raspravi su nazočili gospoda; Mladen Grbac dipl.ing.građ. iz "Rijeka projekta" koji je izradio ovu studiju, predstavnici Hrvatskih cesta kao investitora, gospođa Davorka Mujkanović, gosp. Tomoslav Zlomislić, te Jagoda Marković i Sanja Seljan iz HC Županije karlovačke. Raspravi je također nazočila i voditeljica upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša gospođa Vjeruška Stanišić i gospođa Ćuk. Kao domaćin raspravi je nazočila načelnica općine Sborsko gospođa Đurđica Špehar, te zamjenik načelnice Zvonko Conjar i predsjednik općinskog vijeća Ivan Matovina, ostali nazočni bili su: Luka Hodak vijećnik, Ante Krizmanić vijećnik i Milan Špehar (Vranjičin).

Na početku rasprave načelnica općine je pozdravila sve nazočne i iznijela kratak osvrt na studiju kazavši da ju je pomno proučila i da nema nekih bitnih primjedbi s nadom da će se ista i ispoštovati prilikom realizacije ovog prijekta, za što će se i osobno založiti, jer se radi o netaknutoj prirodi što je i najveće bogatstvo naše općine. Jedina primjedba ili više kao pitanje je bilo ; zašto su iz idejnog projekta izostavljena naselja Kuselj i Biljevina tj. da ih se zaobišlo. Nadalje načelnica je nastavila; "Naša općina je već godinama u porometnoj izolaciji a realizacijom ovoga projekta dobili bismo višestruko, bolju vezu prema Rakovici, državnoj cesti D1 i NP Plitvice a samim tim i veći broj turista kroz našu općinu što je u gospodarskom smislu jako važno. U prošlosti je Saborsko bilo poznato nažalost samo po stradanju i tragedijama a ovaj projekat bi to uvelike promjenio nabolje. Realizacijom ovoga projekta otvorile bi nam se veće mogućnosti gospodarskog razvoja. Nakon domovinskog rata i obnove kuća, škole, crkve, ambulante, kulturnih spomenika, usprkos svemu i dalje ostaje problem kako zadržati mlađe stanovništvo na ovim prostorima, trend je takav da oni odlaze za poslom i nekom boljom perspektivom. "Slijepo smo crijevo" Karlovačke županije, imamo samo jednu autobusnu liniju za Ogulin. Demografska slika je jako loša jer nam je većina stanovništva starije životne dobi i ako se u dogledno vrijeme ovaj projekat ne realizira bojim se da će za nas biti kasno. Realizacija ovoga projekta za općinu Saborsko znači golu egzistenciju i opstanak, a u globalu bila bi od velike koristi i za širi prostor pa i za susjednu BIH". Na kraju svog izlaganja, načelnica se zahvalila svima koji sudjeluju u ralizaciji ovoga projekta sa željom da što prije dođe do njegove realizacije.

Nakon ovog izlaganja gosp. Luka Hodak se osjetio prozvan i pozvan da objasni "zašto je cesta zaobišla Biljevinu i Kuselj" pa je započeo priču "od Kulina Bana do današnjih dana", od "91. i rata, do osnivanja općine "93. o navodnim pravcima autoputa (kroz Saborsko ili u blizini Saborskog) današnje autoceste A1 koja je navodno u početku bila zamišljena tako da ide današnjom trasom plinovoda ali eto nije bilo "političke volje" (što bi i imalo veze da tada nije na vlasti bio HDZ čiji je on bio vjerni član) pa je otišla drugim pravcem kako je rekao zbog "gradskih lobija" itd...itd..., a sve to nije bila tema današnje rasprave.

S izlaganjem je nastavio gosp. Grbac u ime projektnog ureda "Rijeka-projekta", koji je nazočnima u kratkim crtama prezentirao studiju uticaja na okoliš zahvata "Državne ceste D42 dionice Saborsko-Rakovica" (da ne iznosimo detalje) svi zainteresirani mogu je detaljnije pogledati i proučiti u prostorijama Općine Saborsko, općinska vijećnica do 2.8.2010. i dati svoje primjedbe i prijedloge.

O ovom projektu, svoje razmišljanje je iznio i Mile Špehar umirovljenik iz Saborskog kojega, kako jer rekao, podržava s obzirom da je iznimno značajan jer je, gledajući šire, D42 poveznica EU s BIH preko Vrbovskog, Ogulina, Saborskog i najkraća veza do Plitvica, siječe nekoliko koridora sjever-jug, kako cestovnih tako i željezničkih i kao takva je veoma važna poveznica u ovom dijelu Hrvatske od sjevero-zapada kod Vrbovskog i autoceste za Rijeku, pa do jugo-istoka do Rakovice ili na D1, ali po njegovom mišljenju realizacija uvelike kasni, "pa bih zaključio da je možda već kasno za nas i u tom pogledu nisam optimist", kazao je Špehar "ali i dalje sam za to da se što prije započne s realizacijom.."

Prema riječima gospođe Davorke Mujkanović iz Hrvatskih cesta prije samog početka radova na trasi ceste potrebno je prikupiti sve dozvole (građevinska, lokacijska), razne suglasnosti pa nakon svih prikupljenih dokumenata pristupilo bi se izradi projekta, početak same gradnje ovisi od više faktora a ponajviše o financijama.

Ostali nazočni nisu imali primjedbi na prezentiranu studiju.

Davorka Mujkanović HC, Mladen Grbac "Rijeka-projekt" i načelnica Đurđica Špehar.

Predviđena trasa ceste Saborsko- Rakovica

You have no rights to post comments