Saborčani su u prošlosti skromno živjeli isključivo od stoke, zemlje i šume ... Danas je drugo vrijeme, samo rijetki obrađuju zemlju, zadnje dvije godine "veće" količine sjemenskog krumpira uzgaja OPG Vrankić iz Ogulina. Šumskih radnika gotovo da i nema, trenutno u Saborskom, na Kuselju, radi jedna pilana koja zapošljava 10-ak radnika. Šume se eksploatiraju i izvoze najviše u Italiju kao sirovina, a lokalno stanovništvo od toga nema nikakve koristi. Čak i kad nam treba za ogrijev teško je doć do 10 kubičnih metara bukve u lokalnoj šumariji, jednostavno kažu "ne primamo uplate, jer trenutno nemamo bukve - rasprodano...". U sred šume nemaju drva za ogrijev...!?

Pilana na Potocima

Proizvodnja sjmenskog krumpira na Potocima

 

Komentari  

#1 Ivan 2017-05-19 04:33
Takvo je stanje danas sa šumama (živimo u šumi, a imamo problema s nabavkom drva za ogrijev), isto tako će biti s vodom koje sada imamo u izobilju i lako nam je dostupna, no ne zadugo!
Doslovno će nas jednog dana, dom mi spavamo dubokom snom, prevesti žedne preko vode. Već je bilo pokušaja prodaje Hrvatskih voda za vrijeme vlade Jadranke Kosor, pa je spriječeno u zadnji tren intervencijom crkve...
Živi bili pa vidjeli!

You have no rights to post comments