Općina Saborsko je ovih dana izdala brošuru u nekoliko stotina primjeraka koju je podjelila iznajmljivačima apartmana i OPG-ima, koji će ih dalje djeliti turistima. Brošura pod imenom Općina Saborsko "Panoramska turistička karta" puna je pogrešnih pojmova, netočnih podataka, pravopisnih grešaka  npr. "srednjevjekovna cesta..."umjesto srednjovjekovna cesta, "nacionalni park plitvička jezera" umjesto Nacionalni park Plitvička jezera, besmislenih rečenica, kontradiktornosti itd, itd...

Odmah na početku u opisu Općine Saborsko krivo su navedena naselja općine Saborsko, pa tako piše da se Općina Saborsko sastoji od Kuselja, Saborskog, Ličke Jesenice i Blata, što nije točno. Po Statutu, Općinu Saborsko čine slijedeća naselja: Saborsko, Lička Jesenica, Begovac (koji se u ovoj brošuri ne spominje) i Blata. (Kuselj je sastavni dio Saborskog isto kao i Biljevina koja nije spomenuta)

Nadalje u tekstu piše "U južnom djelu općine, koji je dio nacionalnog parka, nalaze se strogo zaštićena prašuma Čorkova uvala i Vrela Sartuk i Plitvica, ..." što apsolutno nije točno, jer potoci Sartuk i Plitvica, koji se nizvodno spajaju, izviru na području Općine Plitvička jezera (vidi kartu), a prašuma Čorkova uvala se nalazi na području općine Vrhovine, nije čak ni dio NP već je zaseban šumski rezervat.

Ima još bisera; "Posebnost općine Saborsko je skrivena udolina rijeke Jesenice, ponornice koja izvire u sjeni mrkih šuma planine Kapele i nestaje u brojnim ponorima da bi se ponovno pojavila kilometrima dalje u izvorima rijeka Slušnjice i Mrežnice." Rijeka Slunjčica izvire u Slunju ima još u narodu i ime Slušnica, neznam otkud autoru teksta "Slušnjica"...?

Dalje piše: "Staza vodi iz Saborskog niz padinu brda Borik do starog mosta i crkve sv. Ilije Prvomučenika", valjda se mislilo na crkvu sv. Ilije Proroka u Ličkoj Jesenici...?

Pazite sad ovo: "Od info table dobrom šumskom cestom kraj Alana, kroz Ravni Lug, do Previje i desno do Čorkove lugarnice. Sada ste na području nacionalnog parka u neposrednom okružju posebnih rezervata prirode. Možete nastaviti prema Plitvičkim jezerima ili se vratiti do Previje pa desno na glavnu cestu za Saborsko, uz razgled vrela Kuselj, proizvodnje etno- šindre, domaćinstva Matovina i česme Funtane. Dužina 24 km, 7 sati hoda. Ovu stazu možete proći i biciklom ili automobilom." Iskreno i sam bi se izgubio po ovim uputama...!?

Evo još jedna: "Pješačka staza iz centra Saborskog preko cvijetnih livada u šumovitu udolinu do pet izvora koji stvaraju riječicu Jesenicu. Dužina 7 km, tri sata šetnje u jednom smjeru. Za povratak možete naručiti prijevoz." Tko zna gdje bi stigli po ovim uputama...? "Riječicu" Jesenicu ne tvori "pet izvora" već ona izvire na Velikom vrelu, a spomenuti izvori su njene pritoke sabrane u Crnom potoku koji utječe u Jesenicu kod mosta za Jurjevu dragu.

U brošuri je također netočno napisano da je na dinoici državne ceste D42 Saborsko - Sertić Poljana zabrana za kamione i autobuse.

 

Netočan je i podatak da su Plitvička jezera od Saborskog udaljena samo 5 km kako piše na karti iznad, najbliža destinacija Saborskom je Plitvica Selo 15 km, a glavni ulaz je udaljen 22 km, kako uostalom i piše u tekstu iste ove brošure na drugoj strani lista. Nije to jedina kontradiktornost u ovoj brošuri... Rijeka Jesenica je jednom riječica, drugi put rijeka...

I na kraju pitanje, koliko je koštala ova "zbrda, zdola napisana" brošura?

Tekst, dizajn i panoramska karta: Darko Štefanec, Ivan Štefanec, Dalia Križić - www.stef.hr

You have no rights to post comments