PLITVIČKA JEZERA – Plitvička jezera su kao nacionalni park nadaleko (svjetski) poznata, to ime koristimo tako često, no jesmo li se upitali odakle ono dolazi i što znači? Vjerojatno nismo, kako to inače bude, nismo o tome razmišljati niti time 'razbijali glavu'. Eto, došlo vrijeme i za to.

Na području Plitvičkih jezera teče potok Plitvica, ponegdje se može naći i u množini - Plitvice. Taj potok malo tko obiđe, svi posjetitelji parka mahom se usmjere na sama jezera. A potok nije velik, dug je svega neka četiri kilometra, ali sve tako malešan 'proizvodi' najveći slap u Hrvatskoj, a to je famozni Veliki slap, prava meka za selfije, ostala fotografiranja, a nekada je bio planetarno poznat i po plitvičkim vjenčanjima. Od tog potoka je i cijeli skup jezera dobio naziv – plitvička. No po potoku je i jedno naselje dobilo ime, a to je Plitvica Selo. Zbog toga se dobri poznavatelji Nacionalna parka Plitvička jezera groze kada se uporabi naziv Plitvice, podrazumijevajući pritom cjelokupnost Plitvičkih jezera, kao nedostatan i manjkav naziv.

 

POTOK PLITVICA KOD RODIĆ POLJANE

 

 

 

 

POTOK SARTUK

MOST NA POTOKU SARTUKU NA CESTI KOJA VODI DO VILE "IZVOR"

RODIĆ POLJANA - PANORAMA

 

 

ŠETNICA UZ POTOK PLITVICU

 

 

 

POTOK PLITVICA U GORNJEM TOKU

LIVADE UZ POTOK PLITVICU

DRVENI MOSTIĆ NA SARTUKU 100 M PRIJE UŠĆA U PLITVICU

 

VILA "IZVOR"

 

 

STAZA PREMA IZVORU

PLITVICA

 

 

 

STIJENA IZPOD KOJE IZVIRE PLITVICA, A NA KOJOJ JE SAGRAĐENA VILA "IZVOR"

 

IZVOR PLITVICE

 

 

VODOCRPILIŠTE NA IZVORU KOJE NIJE U FUNKCIJI

 

 

BRANA NA IZVORU - NAPRAVLJENA RADI VODOVODA

 

LUKE

REZERVOAR ZA VODU NIZVODNO OD IZVORA

NA UZVIŠENJIMA IZNAD PLITVICE - APARTMANI U GRADNJI

DONJI DIO POTOKA - ULAZAK U SELO PLITVICU

 

LUKA U SELU PLITVICA 500 M OD SLAPA

100 M OD SLAPA

 

USRED PLITVICA SELA STRŠI GRAĐEVINSKI KRAN

POTOK PLITVICA KOD DRVENOG MOSTIĆA

VELIKI PLITVIČKI SLAP JE ZAVRŠETAK POTOKA PLITVICA

 

Komentari   

#1 Bobo 16-06-2017 20:28
Predivno je za vidjeti ovaj kran, tako su i naši stari gradili. Vidi se da se poštuju tradicionalne građevinske tehnike.

Navodno bi se neposredno ispod Vile Izvor trebala nalaziti mala hidroelektrana, izgrađena za potrebe Vile, postoje li ostaci te elektrane na izvoru?
#2 Ivan 16-06-2017 20:43
Nisam vidio nikakve ostatke hidroelektrane, ali struja je bila na izvoru za potrebe vodovoda, neznam od kud je dovedena, nema nikavih tragova. Od izvora do el. mreže, koja napaja obližnje kuće, ima 1.5 km pa pretpostavljam da se s te mreže nekada napajalo i vodocrpilište.

You have no rights to post comments