Obavijest o održavanju prosvjeda pod nazivom „5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera“ kako bi se spriječila njegova daljnja devastacija.

Poštovani,

dana 21. lipnja, 2017. godine s početkom u 11.55 (5 do 12 sati) održat će se prosvjed na mostu potoka Plitvica iznad Velikog slapa u Nacionalnom parku Plitvička jezera u organizaciji braniteljskih udruga plitvičkog kraja.

Razlog prosvjeda je situacija u kojoj, dvadeset godina nakon Domovinskog rata, svjedočimo sustavnoj devastaciji Nacionalnog parka, nacionalnog prirodnog dobra, koja je uslijedila nakon što je Sabor Republike Hrvatske u travnju 2014. godine usvojio Prostorni plan područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera uz suglasnost resornih Ministarstava. Pod krinkom gospodarskog razvoja i domaćeg stanovništva, prostornim planom omogućena je divljačka apartmanizacija u režiji nekolicine vanjskih investitora koji ne prežu ni pred čim u ostvarenju vlastitih poslovnih ambicija. U posljednje dvije godine u Plitvica selu, koje se nalazi u neposrednoj blizini jezera, “legalno” je niknulo tridesetak novih objekata premda selo nema vodovod ni kanalizaciju.

Prema podacima Turističke zajednice općine Plitvička jezera u tom su naselju noćenja porasla sa 700, 2009. godine na 12.500, 2016. godine. U tijeku je gradnja najmanje 10 novih objekata iako je UNESCO tražio obustavu gradnje. Važno je naglasiti da selo nema legalan vodoopskrbni sustav već se domaćinstva opskrbljuju vodom iz starog austrougarskog sustava čija je kaptaža na izvoru potoka Plitvice. Višestruko povećanje potrošnje vode može u ljetnim sušnim periodima, kada je izdašnost izvora minimalna, prouzročiti potpuno presušivanje Velikog slapa. Selo nema niti sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda već se izdane vodopravne dozvole temelje na septičkim jamama. U ovim trenucima, baš kao i protekle dvije godine, preko mosta na potoku plitvica na svega nekoliko metara iznad Velikog slapa, jednoj od najpoznatijih prirodnih vizura Hrvatske, svakodnevno prelaze šleperi, labudice, mikseri i sva ostala teška mehanizacija uključujući i autobuse koji dovoze i odvoze turiste, premda je na mostu već desetljećima ograničenje 3 t. Unatoč svim tim činjenicama na koje u posljednje vrijeme upozorava i Uprava parka, tamo niču novi apartmanski objekti čija je jedina svrha brz obrt i povrat investicije. Plitvica selo izdvojeno je kao drastičan primjer jer se nalazi u neposrednom slivu jezera čije je područje naznačeno kao područje visoke ranjivosti zaštićene prirode i zatraženo je da se prilikom izrade prostornog plana zabrani razvoj i predvidi postpuno gašenje naselja.

Slično je stanje u naselju Jezerce, 2008. godine ostvareno je 12.000 noćenja, a 2016. godine 39.000 noćenja. Broj kreveta je narastao sa 270 na 530. U tijeku je gradnja najmanje 12 novih apartmanskih objekata. Model apartmanizacije polako se, poput zaraze širi s naselja na naselje pri čemu se uopće ne mari za prirodu koja je jedini stvarni generator gospodarstva, niti se mari za lokalno stanovništvo koje bi trebalo biti nositelj održivog razvitka.

 

 

Ključne poruke:

- Plitvičkim jezerima prijeti brisanje s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine zbog prevelike izgradnje na području Nacionalnog parka

- Broj noćenja u selima Nacionalnog parka porastao je i do 12 puta u posljednjih 7 godina (penje se do 39 tisuća noćenja godišnje!)

- Veliki slap je u velikoj opasnosti:

* Nova apartmanska naselja opskrbljuju se vodom iz potoka Plitvice

* U potok, pa tako i slap, odlaze fekalije i otpadne vode iz apartmanskih naselja

* Pri izgradnji apartmana kamioni teški više od 40 tona svakodnevno prelaze drveni mostić nosivosti 3 tone, koji se nalazi iznad Velikog slapa

* Zbog takvog prometa i vibracija urušava se i sedra – ključna za sadašnji izgled Velikog slapa

- Istovremeno, infrastruktura (vodovod, struja) je ostala ista – na razini iz 19. stoljeća i za potrebe nekoliko stotina ljudi

- U opasnosti su sedra, ali i autohtone biljke i životinje plitvičkog kraja

- Gradnja na Plitvičkim jezerima se nastavlja i dalje još ubrzanije a broj apartmana svakodnevno raste

Čvrstog smo stava da je očuvanje Nacionalnog parka Plitvička jezera kao svjetskog dobra javni i nacionalni interes te svaki pokušaj ostvarivanja partikularnih interesa na štetu zaštićene prirode, Javne ustanove i lokalnog stanovništva smatramo izravnom ugrozom nacionalnih interesa Republike Hrvatske. Nacionalni Park Plitvička jezera u suradnji s lokalnim stanovništvom ponovno mora postati generator održivog razvoja ličke regije koji podrazumijeva poticanje ekološke poljoprivredne i ostale tradicijske proizvodnje u okvirima održivog turizma.

Pozivamo vas da Vi kao Hrvatski branitelji, oni koji su zajedno s nama u Domovinskom ratu branili i oslobađali ove prostore kao i ostale dijelove jedine nam Domovine, dođete i podržite ovaj prosvjed te proširite svijest o ovom velikom problemu s kojim se susrećemo na Plitvičkim jezerima. Vjerujemo da zajedničkim snagama možemo stati na kraj nekolicini interesnih skupina koji žele iskoristiti naše najveće nacionalno blago. Borili smo se za ovaj kraj već jednom i imamo volju opet stati u njegovu obranu, ali trebamo i vašu pomoć.

Srdačan pozdrav,

Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata područja plitvičkog kraja

1. Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Rakovica

2. Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Općine Saborsko

3. Udruga branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera

4. Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera

Komentari   

#1 Ivan 16-06-2017 18:37
Uz dužno poštovanje braniteljima i njihovim naporima za spas Plitvičkih jezera, mislim da je sada (pre)kasno te da je "5 do 12" bilo 2013. godine kad je PP NP Plitvička jezera bio još u fazi javne rasprave.
#2 Bobo 16-06-2017 20:24
Nikad nije kasno. Treba se odazvati u što većem broju. Mafija očigledno ne namjerava stati s uništavanjem.

You have no rights to post comments