UDRUGA SLOBODNA ŠKOLA U PLAŠKOM DRUGU GODINU ZA REDOM OBILJEŽILA DAN NIKOLE TESLE, POVODOM 161. OBLJETNICE ROĐENJA VELIKOG IZUMITELJA

Otvaranjem kutka slobodne razmjene u Plaškom,akrobatskim plesom mladih polaznica akro-plesa udruge Slobodna škola, programom kulturno umjetničkog društva žena i djece Plaškog te prikazom dokumentarnog filma o životu Nikole Tesle obilježen je Dan Nikole Tesle u Plaškom.
U okviru programa organiziran je i sajam domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova, ručno rađene umjetničke keramike iz Ateljea Janja Gora te rukotvorine hobista nastale na kreativnim radionicama udruge.
Plaščani nastoje da obilježavanje obljetnice rođenja Nikole Tesle postane tradicija plaščanskog kraja, a uzor i nadahnuće nalaze u njegovom životu, koji zorno pokazuje da i najmanja mjesta mogu dati najveće ljude i promjene značajne za cijelo čovječanstvo. (radio-mreznica.hr)

Na današnji dan 10. srpnja 1856. rođen je u Smiljanu u Lici, svega 5 kilometara od Gospića, slavni i genijalni znanstvenik Nikola Tesla.

Tesla je podrijetlom iz kršćanske pravoslavne obitelji, a otac mu se zvao Milutin Tesla i bio je pravoslavni svećenik. Majka Georgina bila je iz obitelji Mandić, također pravoslavnih svećenika. Odgoj u kršćanskom duhu od bogobojaznih roditelja ostavio je duboki pečat u životu genijalnog znanstvenika iz Hrvatske.

Osnovnu školu završio je u Lici, a Višu realnu gimnaziju u Karlovcu (Rakovac). Pošto je obolio od teške bolesti kolere, usprkos željama roditelja da postane svećenik, upisao je studij politehnike u Grazu, a pet godina kasnije u Pragu. Nakon završetka studija radi u Budimpešti, a 1894. odlazi u SAD gdje se u potpunosti razvio i otkrio Teslin genijalni um.

Prijepori Teslinog porijekla

Nikola Tesla se zanimao za svoje porijeklo, pa se potrudio i istražiti ga. Zaključio je da je hrvatskog plemićkog porijekla i o tome je sam navodno zapisao u svome dnevniku: “Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji predci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapredci došli preko Novog Vinodola. Predci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (nekadašnja turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!” Dakle, prezime Tesla navodno je zanatlijsko prezime poput Kovač ili Drvodjelić, a dano je jednom Teslinom pretku. Sam Tesla je smatrao da su njegovi predci zapravo bili hrvatskih korijena, a da su tek kasnije prešli na pravoslavlje, te da su ih stvaranjem modernih nacija koje su se vezivale uz vjeroispovijest počeli smatrati Srbima. Oko takvog gledišta još postoje nesuglasice među povjesničarima.

You have no rights to post comments