Liko moja dok ti ime traje ...

Stih pjesme koju svi ličani a i šire jako dobro znaju,kao i onaj što slijedi iza, ... čuvat ćemo tvoje običaje. A običaj je u Lici uvijek bio poštivati i voljeti Liku i državu u kojoj živiš, čuvati i njegovati tradiciju i korijene odakle si potekao, cjeniti i poštovati sve one znane i nezane junake, male i velike koji kroz stoljeća dadoše živote za slobodu ovog napaćenog hrvatskog naroda, a posebno u zadnjem - Domovinskom ratu kojeg su ličani kao i mnogi djelovi Hrvatske bolno na svojoj koži osjetili.

Danas, dvadeset i dvije godine poslije Domovinskog rata, gospodarski a posebno demografski, Lika umire. Nestaju ljudi, mladi iseljavaju kao i u mnogim krajevima Hrvatske, a oni koji su tu što moraju biti ili što tako hoće, podijeljeni su namjerno i smišljeno, s njima se manipulira te im se posebno podastiru razne priče s privatnih ili drugih medija ili još gore direktno se plaća za pojedinu uslugu, a da bi se nekoga oblatilo i oklevetalo zato što se usudio prozvati nekog tzv. moćnika iz tzv. političke elite ili interesne mreže društvenog života ili se usudio dići glas protiv nečeg nečasnog i nezakonitog.

Kontinuitet u tome drži Jutarnji list koji svojim napisima i ono malo istine koje iznosi zločesto izokreće. Dokaz tomu je i izdanje od 02.07.2017.godine, tekst „Slučaj Plitvička jezera“ gdje je krajnje neukusno, javno i opasno ispisao imena supruga i djece hrvatskih branitelja-predstavnika koordinacije braniteljskih udruga plitvičkog kraja, te ih tako označio kao negativce iako sa šireg područja Nacionalnog parka Plitvička jezera, gotovo da nema kuće iz koje nema zaposlenika u istom. Svoj doprinos takvom pisanju daju lički portali indirektno.com i lika online. Oba ponosno objavljuju članke o imenovanju dvojice ličana u Upravno vijeće NP Plitvička jezera - Branislava Šutića (kao uspješnog bivšeg ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička Jezera) i Borisa Luketića (kao uspješnog bivšeg načelnika Općine Plitvička Jezera).
Da nije žalosno bilo bi smiješno. Ono što je zajedničko obojici, osim „uspješnosti“ koju im pripisuju, je činjenica da su obojica dobila kaznene prijave za devastaciju odnosno uništavanje baš tog Nacionalnog parka u čije se Upravno vijeće imenuju. Dodatak tomu je da je Branislav Šutić, kao ravnatelj JU Nacionalni park Plitvička jezera, dobio izvanredni otkaz kao savjetnik u istom Nacionalnom parku. Njihovo imenovanje u Upravno vijeće parka pljuska je demokraciji i zakonima u Hrvatskoj, a posebno stranci kojoj pripadaju i pokazivanje mišića svim onima koji se usuđuju drugčije misliti i raditi na tom području Hrvatske.

Portal Lika online, prenosi intrervju s „uspješnim“ bivšim načelnikom Borisom Luketićom u kojem se spektakularno obavješćuje lička i Hrvatska javnost o „šatorašima „ na Velikom slapu koji ondje u političkoj režiji prosvjeduju, mukte jedu i piju i guraju nos gdje im nije mjesto.

Mišljenje i osvrt bivšeg načelnika koji će zauvijek i ostati samo bivši, osobno mi nije bitan jer je kao čovjek i kao „uspješan“ bivši načelnik - beznačajan.
Pozivajući se na svog oca branitelja, navodeći kako je isti zarobljen jer nije htio bježati, sustavno se pljuje po svim časnim i poštenim braniteljima ovog kraja koji su vodili teške borbe s nadmoćnim neprijateljem. Isti taj bivši načelnik skriva pravu istinu da se njegov otac nakon okupacije sam vratio među neprijatelja (četnike) vjerujući da će ga zaštititi kumska veza jednog od neprijateljskih vojnika (četnika), i umjesto da državne institucije ovakav slučaj kojih ima i na području Rakovice i Slunja okarakteriziraju kao izdaju i procesuiraju, one su im dodijelili statuse zarobljenika, odnosno stavile su ih u rang svakog časnog, ranjenog i u borbi zarobljenog hrvatskog vojnika. Najviše me pogađa da se ovakve stvari režiraju, donose i plasiraju iz Gospića - srca Like.
Prenose se izjave bolesnih umova, a ne provjerava se niti jednog trenutka u ova tri tjedna kako i zašto je prosvjed počeo, o kome se tu radi i koji su to ljudi koji su iznad Velikog slapa podigli šator i zašto su to napravili. Namjerno plasiraju naziv šatoraši (aludirajući na šator u Savskoj), a pritom zaboravljaju činjenicu da je takav šator bio dom u Domovinskom ratu svim ratnicima-braniteljima ako su ga i imali, a uglavnom nisu. Ali ti branitelji koje se bezočno napada i proziva, imaju svoj besprijekoran i častan ratni put i veliki doprinos u stvaranju nam najljepše Domovine.

Zaboravlja se da je najveći dio tih branitelja koji su iznad Velikog slapa branio i oslobađao sve dijelove okupirane hrvatske pa tako i Velebita kao i šireg područja Gospića i Like.
Danas su u prosvjedu zajedno sa ostalim braniteljima i pripadnici Specijalne policije Slunj iz Domovinskog rata. Postrojbe koja je na Gospićkom području u Domovinskom ratu zajedno sa ostalim postrojbama pripremala i provela akciju “Medački džep“, akciju koja je odbacila van dometa neprijateljske cijevi od Gospića, kojeg je neprijatelj danonoćno i nemilosrdno tukao. Postrojba koja je nažalost imala i gubitke u toj akciji, a čiji članovi obitelji su također među „šatorašima“ iznad slapa. Postrojba kojoj je u tom teškom vremenu domovinskog rata i progonstva na području Like i Gospića bilo najteže i najljepše i gdje su se osjećali kao kod kuće i koja je sa Gospićom posebno vezana,najviše zbog sličnog mentaliteta. Postrojbe koja je sa Likom plakala, tugovala i pjevala kad je bilo najteže a danas se njeni pripadnici zajedno sa ostalim braniteljima u prosvjedu pribijaju na stup srama i diskriditiraju na razne načine.
Možda će neki „dušebrižnici“ reći ostavite rat iza sebe, to je prošlost, što je i točno i sa čim se slažemo, ali kad zakažu sve institucije počevši od lokalnih vlasti koji su prvi trebali stati u obranu općeg dobra i trebali reagirati, morali smo reagirati mi Hrvatski branitelji, pripadnici gardijskih brigada i specijalne policije,domobrani i policija, časnici, dočasnici, vojnici i policajci,djelujući van svake političke opcije i politikanstva i to ne da tražimo nešto za sebe već da branimo javni interes i zaštitimo ovaj nacionalni biser od daljnje devastacije uzrokovane od strane interesnih skupina tzv.moćnika i tzv. političke elite, a zbog toga da bi naša djeca i buduće generacije imale od čega živjeti na ovim prostorima i ne napuštati svoja ognjišta. Jer ova generacija koju čine Hrvatski branitelji imala je čast i privilegiju stvarati i stvoriti neovisnu Hrvatsku državu i nećemo dozvoliti baš nikome da je zlonamjerno i interesno iskorištava i ugrožava jer smo za nju dali sve osim života, a posebno zbog onih koji su dali i svoje živote za današnju slobodu, njima u spomen spremni smo učiniti sve.
A „dušebrižnicima“ koji bi najradije zaboravili Hrvatsku prošlost poručujemo : NAROD KOJI NE CIJENI SVOJU PROŠLOST, NEMA SVOJU BUDUĆNOST


Ratni zapovjednik Specijalne policije Slunj i pom.Zapovjednika SJP PU Karlovačke
Predsjednik UHBDR Općine Rakovica

Nikola Turkalj

 

Veliki plitvički slap

FOTO: saborsko.net

Komentari  

#1 Ivan 2017-07-15 09:03
Nitko ništa ne govori o jednom problemu koji je nastao u međuvremenu, a to je da od jučer Plitvica Selo i Poljanak više nemaju vode s kojom su se snabdjevali s potoka Plitvica...!?
#2 Ivan 2017-07-15 18:28
TV Nova je večeras u svom Dnevniku objavila reportažu s Poljanka i Plitvica Sela, o problemima s vodom, a njeni novinari su nakon obavljena posla ostali na večeri u jednom privatnom resortu u Plitvica Selu ...!?
Igre bez granica.
#3 Bobo 2017-07-16 09:52
Kao što sam i rekao, nakon što su izgradili objekte sada kreću spinovi i traži se od poreznih obveznika da riješe vodoopskrbu, odvodnju i odvoz smeća "investitorima". Logika je ako ste nam dali građevinsku dozvolu, dajte nam i uvjete. Sve to vodi još većoj devastaciji nacionalnog parka jer treba kopati kilometre novih kanala. A istina je da su sami sebi dali dozvole preko svojih jataka u politici i građevinskoj mafiji.
#4 Ivica 2017-07-16 12:12
To je toliko sramotno nisko...korumpirano i izlobirano...podmazano na svim razinama ...ne preže se ni od čeg.Pa postoje valjda na tim gradnjama table na kojima piše tko je investitor,projektant izvođač tko i kada je izdana dozvola...ne vidim nigdje ime i prezime,naziv.Ili se s tim ne smije u javnost. :oops: Koliko se krvi prolilo i zemlje natopilo njom da bi sada "podobnima i zaslužnima" se dalo da operu svoj prljavi novac.Jadno da ne može jadnije :-*
#5 Ivan 2017-07-16 14:14
Postoji prijatelju sve i ime investitora i izvođača i projektanka, sve postoji..., postoji prostorni plan koji je omogućio gradnju..., sve je to do vha povezano.
#6 Ivan 2017-07-16 14:27
Citat Bobo:
Kao što sam i rekao, nakon što su izgradili objekte sada kreću spinovi i traži se od poreznih obveznika da riješe vodoopskrbu, odvodnju i odvoz smeća "investitorima". Logika je ako ste nam dali građevinsku dozvolu, dajte nam i uvjete. Sve to vodi još većoj devastaciji nacionalnog parka jer treba kopati kilometre novih kanala. A istina je da su sami sebi dali dozvole preko svojih jataka u politici i građevinskoj mafiji.

To i ide u tom pravcu...

You have no rights to post comments