Svoju zlatnu, pedesetu, obljetnicu misništva proslavio je danas, 15.7.2017., u Otočcu naš stari znanac i dobrotvor župe mons.mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije i župnik u Otočcu. Vjernicima Župa Sveta Ana Plaški jako dobro poznat i češće dolazio u našu sredinu od kraja rata i uspostave redovitih župnih aktivnosti u vremenu dok je bio župnik Ogulina i dekan ogulinskog dekanata do 2004. godine kada odlazi u Župa Presvetog Trojstva Otočac. Kao dekan ogulinskog dekanata bio je direktno zadužen nadzirati i koordinirati redovitu uspostavu župe Plaški nakon zamrzavanja stanja iza drugog svjetskog rata. Prvi susreti sa župom Plaški bili su za proslava svetkovine svete Ane, 1977. bio je koncelebrant na misi u tek pokrivenoj i zatvorenoj crkvi kada je bilo okupljanje samo za sv. Anu, a onda ključ u vrata. Slijedeće 1978. on je kao župnik Oštarija predvodio misno slavlje na svetkovinu sv. Ane u polurazrušenoj crkvi. Hodočasnici su dolazili vlakom i odlazili, te drugim prijevoznim sredstvima, a naročito su bili redoviti štovatelji sv. Ane iz Stajnice, preko Kapele.
 
Mons. Šporčić organizirao je i održavanje prve mise u rujnu 1995. kada su ovdje naseljeni katolici mahom izbjegli iz Bosne. Redovito je ukazivao na potrebe naše župe i dovodio predstavnike iz Riječke nadbiskupije: generalnog vikara mons. Milu Bogovića, pa i nadbiskupa pokojnog Antona Tamaruta. Nekoliko je puta kao župnik Ogulina organizirao i financijski pokrivao hodočašća mladih iz župe Plaški kada nije bilo novaca. A kako tada, tako i sada, naš je najbolji ambasador i uvijek sa živim zanimanjem pita za novosti kod nas.
Ovim povodom, pedeset godina svećeništva Tomislava Šporčića, nećak i prijatelji sabrali su materijala za jednu pozamašnu knjigu o ovome vrijednom radniku na njivi Gospodnjoj. Knjiga se zove Poziv, poslanje i služenje i napravljena je u formi zbornika radova gdje središnji dio zauzima intervju: "Razgovori sa stricem", na oko 200 stranica koje je vodio slavljenikov nećak i urednik dr.sc. Ivan Šporčić u izdanju biskupije.
Slavljeniku želimo još mnogo ljeta za oltarom u zdravlju i zadovoljstvu.
 
 
 
CRKVA SV. ANE PLAŠKI 70-IH
 
 
Proslava sv. Ane u Plaškom 1978. sv. misu je tada predvodio  vlč. Tomislav Šporčić (slika dolje)
 
 
 

You have no rights to post comments